Rozhodnutí o nulové toleranci GMO odloženo

Členské státy EU se dosud nerozhodly, zda a jak by měla být změněna nulová tolerance stop GMO v dovezených krmivech.

Brusel (isn) – Nulová tolerance pro dovoz geneticky modifikovaných organismů v krmivech zůstává prozatím nezměněna.

Proti očekávání se nemohou členské státy EU probojovat k rozhodnutí. Některé státy vyžadovaly prodloužení projednávání návrhu, sdělila Evropská komise po zasedání Stálého výboru pro potravní řetězec a zdraví zvířat.

Pokud by státy vyjádřily s návrhem souhlas, právní úprava by obsahovala rozhodnutí o tolerování stop GMO v dovezených krmivech bez povolení EU – za předpokladu, že by se pohybovaly pod prahovou hodnotou 0,1 procenta z celkového množství.

Francie a Německo požadují přísnější regulaci

Nové nařízení by mělo být opět členským státům EU předloženo k odsouhlasení „v příštích týdnech“, uvedla Evropská komise. Přesný termín ale úřad nezmínil. Podle výroků bruselských diplomatů Německo a Francie již v úterý vyzvaly Evropskou komisi, aby návrh nařízení přepracovala. Požadují údajně, že nařízení musí být omezeno na takový obsah GMO, který již byl předtím přinejmenším v jedné třetí zemi prohlášen za bezpečný pro člověka a životní prostředí. Toto kritérium v původním návrhu nebylo.

GVO: Entscheidung zur Nulltoleranz vertagt

[2011-02-10], www.topagrar.com

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info