Salon vín: v prestižním výběru je 47 vinařů

Odborná komise vybrala kolekci těch nejlepších českých vín. Konkrétní složení Salonu vín bude vyhlášeno 25. února

Celkem 47 moravských a českých vinařů se dostalo do prestižního výběru Salonu vín České republiky 2011. Z hlediska odrůd budou v expozici nejvíce zastoupeny Rulandské modré, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Chardonnay, Frankovka a Merlot. ČTK to řekli zástupci Národního vinařského centra. Jména vybraných vinařů a jejich vzorky budou známy 26. února, kdy bude kolekce ve Valticích na Břeclavsku představena veřejnosti.

Kolekci nejlepších českých vín vybrala odborná komise. Salon vín přichází do letošního ročníku s řadou novinek. Mají posloužit k lepšímu výběru nejlepších vín. Nově bude složení Salonu vín vycházet především z podoblastního principu.

V kategoriích bílých suchých a polosuchých vín a červených suchých a polosuchých vín je v Salonu pevně stanoven počet 80 vín, které se rozdělí mezi podoblasti dle plochy jejich vinic. Tím bude zastoupení v Salonu vín proporčně odpovídat produkci daných podoblastí.

Tři vína připadnou na vinařskou oblast Čechy, 14 vín získá Znojemská vinařská podoblast, 21 vín Mikulovská, 22 vín Velkopavlovická a 20 Slovácká podoblast. Zbývajících 20 vín z ostatních kategorií je vybráno podle absolutně nejlepšího hodnocení v příslušné kategorii.

Finální stovka

„Při hodnocení druhého kola soutěže si degustátoři pochvalovali vynikající a vyrovnanou úroveň dvou set hodnocených vín, ze kterých vybírali finální stovku. Návštěvníci nového ročníku degustační expozice Salonu vín ČR se tedy mohou těšit na mimořádný zážitek,“ uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Konkrétní složení Salonu vín bude vyhlášeno 25. února ve Valticích, kde je ve zrekonstruovaném sklepení státního zámku Salon vín prezentován v podobě celoroční degustační expozice. Vína zde jsou k dispozici veřejnosti, která má možnost ochutnat kterékoliv ze zde uložených vín.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info