Antimonopolní úřad: Agrofert může koupit AGRO Jevišovice

Skupina Agrofert podnikatele Andreje Babiše může koupit jeden z největších tuzemských zemědělských podniků AGRO Jevišovice a jeho mateřskou společnost CITONICE AGRO. Fúzi schválil bez podmínek antimonopolní úřad. ČTK to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Podle Rafaje bude na všech posuzovaných trzích nárůst podílu skupiny Agrofert v důsledku spojení minimální a i nadále bude na těchto trzích zachována konkurence v podobě dalších zemědělských prvovýrobců. "Posuzované spojení tedy nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže," uvedl Rafaj.

ÚOHS ve správním řízení posuzoval zejména dopad spojení na oblast prodeje obilovin, olejnin, krmných směsí, skladování rostlinných komodit, chovu a prodeje jatečních vepřů a velkoobchodního prodeje nezpracovaného mléka.

Agrofert chce obě získané firmy začlenit pod kroměřížskou společnost NAVOS, a.s., která se věnuje výrobě krmných směsí nebo nákupu a prodeji zemědělských komodit.

Nedávno ÚOHS Agrofertu povolil také další dvě akvizice, a to v oblasti výroby masa. Firma kupovala společnosti Animalco a Procházka holding. Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Předloni dokončil akvizici největšího konkurenta v oboru, podniku Agropol Group patřícího do té doby podnikateli Jiřímu Malúšovi.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info