Energie z nevyužité zeleniny ze skleníků v Andalusii by utáhla spotřebu okresního města

Biomasa vyráběná z rostlinného odpadu z osmi druhů zeleniny pěstovaných ve sklenících v Almeríi má energetický potenciál pro výrobu jednoho milionu megawattů ročně, což odpovídá přibližně spotřebě 120 000 domácností, informuje server ECOticias.com.

Podle zprávy programu pro rozvoj Andalusie (Andalucía Innova) je toto číslo závěrem výzkumu skupiny univerzitních inženýrů z Universidad de Almería (UAL), kteří vytvářeli matematické modely předpokládané výhřevnosti tohoto typu biomasy. Jejich odhady jsou prvními na světě pro danou kombinaci rostlinných druhů.

Výzkumník Ángel Jesús Callejón Ferre navrhuje, aby nedocházelo ke zbytečné likvidaci odpadů z pěstování skleníkové zeleniny. Zároveň si je vědom toho, že ne všechna výzkumná centra disponují dostatečnými finančními zdroji, aby mohla propočítávat výhřevnost dané biomasy. Proto se rozhodl vytvořit matematické modely, jež by měly pomoci i ostatním badatelům.

V laboratořích UAL zanalyzovali, vyzkoušeli a ověřili v souladu s mezinárodními protokoly skutečné hodnoty výhřevnosti pro cuketu, rajče, lilek, fazole, meloun a cukrový meloun, papriku a okurku, což představuje prakticky veškeré plodiny pěstované ve sklenících v Almeríi. Callejón dodává, že na místech v Mexiku či Maroku, kde se pěstuje totéž, by mohli použít jejich modely a, v případě zájmu, ověřit jejich platnost za pomoci jediné analýzy.

Ve spolupráci s laboratoří biopaliv sevillské univerzity vytvořili dvacet předpovědních rovnic společných pro osm zkoumaných druhů. Dané rovnice mají od jedné do šesti proměnných, což umožňuje víceméně přesné výsledky v závislosti na použitých proměnných pro každou rovnici.

Ze všech zkoumaných rostlin produkuje nejvíc energie na kilogram fazole, zatímco rajče (nejčastěji pěstované) je nejnáročnější na použití pro svůj vysoký obsah chlóru. To by ale šlo vyřešit vhodnou kombinací různých plodin, nicméně to vyžaduje další studie a výzkumy.

„My jsme nabídli data a kapacity, a musí to být energetické společnosti, které budou muset vyhodnotit jejich využití za proveditelné či nikoliv. V tuto chvíli už některé podniky projevily zájem o studie provedené v Almeríi“, uzavírá Callejón. Výzkumné energetické centrum v Holandsku ECN Biomass, Coal and Environmental Research požádalo o zařazení výsledků do svojí databáze „Phyllis“.

Podle zprávy “Los residuos de invernaderos hortofrutícolas de Almería podrían dar energía a 120.000 hogares“ zveřejněné na serveru ECOticias.com dne 28. ledna 2011..

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info