V EU o 1,3 % mléka více

V uplynulém roce bylo do mlékáren EU v meziročním srovnání dodáno o 1,8 mil. litrů mléka více.

Do mlékáren ve 27 členských státech Evropské unie chovatelé v uplynulém roce podle odhadu ZMB dodali 136 mil. tun mléka, což je v meziročním srovnání více o 1,8 mil. l resp. 1,3 %.

V roce 2009 v EU pokleslo disponibilní množství této komodity o přibližně 600 000 t. V roce 2008 byly dodávky mléka na podobné stejné výši na jaké se pohybuje nyní odhadnutá skutečnost roku 2010.

V prvním čtvrtletí roku 2010 byly ještě dodávky mléka pod úrovní předchozího roku, ale výrazně zvýšené dodávky v následující třech čtvrtletích roku situaci zlepšily. Nicméně v prosinci došlo opět k mírnému zpomalení tempa růstu.

Nejvýrazněji vzrostlo množství dodané suroviny do mlékáren ve Francii, Německu, Irsku a ve Velké Británii; v některých zemích ale objem dodávek mléka dále klesal.

Expanzivní vývoj dodávek mléka v Evropské unii pravděpodobně souvisel se zotavením cen mléka v průběhu roku 2010 a stávajícím rozpětím u mléčných kvót. V novém kvótovém roce 2011/12 však dojde v některých zemích EU k opětovnému výrazně těsnějšímu sešněrování mléčných kvót.

1,3 % mehr Milch in der EU

[2011-02-11], www.topagrar.com

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info