TZ - Kozí biosýry z Vysočiny i severu Čech k zakousnutí na veletrhu v Norimberku

Kozí sýry ze dvou ekofarem budou tento týden reprezentovat spolu s dalšími biovýrobky Českou republiku na veletrhu BioFach v německém Norimberku. Na společném stánku PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a ministerstva zemědělství se vedle sebe objeví kozí sýry v bio kvalitě z Kozí farmy Pavla Dobrovolného Dvůr Ratibořice v Jaroměřicích nad Rokytnou na Vysočině a od Josefa Pulíčka z Pěnčína v severních Čechách.

„Kozí biosýr vyrábíme jak přírodní, tak dochucený kořením, rovněž v biokvalitě. Nejžádanější je archivní, ale podle mě je vynikající i ten klasický, přírodní,“ řekl farmář Josef Pulíček. Kozí bio mléko z Pěnčína pochází od hnědých a bílých krátkosrstých koz vedených v genetických rezervách státu, jelikož se jedná o původní česká plemena.

Rovněž chov koz na farmě v Ratibořicích, odkud zástupci PRO-Bio Svazu ekologických zemědělců do Norimberku povezou na ochutnávku další kozí sýry, se řídí pravidly ekologického zemědělství. Ve třech stájích dnes chová Pavel Dobrovolný více než pět set koz plemene koza bílá krátkosrstá.  Na farmě se vyrábí široký sortiment BIO kozích sýrů zahrnující pomazánkové kozí sýry, dezertní kozí sýry, kozí sýr Doral (eidam) Morávia či kozí žervé. Koncem minulého roku rozšířil Dvůr Ratibořice sortiment kozích sýrů o čerstvý kozí sýr v příchutích bílý, česnek, kapie, pažitka, kmín nebo bazalka.

Účast na veletrhu BioFach, který se koná od 16. do 19. února, organizuje centrála Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO se sídlem v Šumperku ve spolupráci s českým ministerstvem zemědělství.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 581 farmářů, 75 bioprodejen a 275 čelenů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele.

Kozí farma Pěnčín Josefa Pulíčka není na rozdíl od farmy Dvůr Ratibořice členem PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info