ČSÚ: Produkce obilí loni klesla o 12 %,více než se odhadovalo

Sklizeň obilí v Česku loni meziročně klesla o 12,2 procenta na 6,88 milionu tun. Konečné výsledky rostlinné výroby dnes zveřejnil Český statistický úřad. Meziroční pokles je vyšší, než předpovídaly dosavadní odhady. Poslední čísla zveřejněná v listopadu odhadovala desetiprocentní meziroční pokles.

Téměř o desetinu méně než předloni sklidili zemědělci také olejnin. Produkce brambor klesla o 11,5 procenta, sklizeň cukrovky byla mírně vyšší než v roce 2009.

Sklizňová plocha obilovin se loni meziročně snížila o pět procent na 1,46 milionu hektarů. Hektarový výnos 4,7 tuny byl ve srovnání s rokem 2009 nižší o 0,38 procenta. Kvůli nižší sklizni vzrostla nejen v Česku, ale v celém světě, v uplynulých měsících cena obilí o desítky procent, což přispívá k růstu cen potravin.

Olejnin, z nichž většinu plochy zabírala řepka, sklidili farmáři 1,16 milionu tun, což bylo o 119.500 tun meziročně méně. Pole osetá olejninami se přitom meziročně rozrostla o 0,8 procenta na 490.400 hektarů. Snížila se produkce řepky i máku, druhé nejvýznamnější olejniny.

Celková sklizeň brambor po zahrnutí sklizně domácností klesla na 821.900 tun, meziročně byla nižší o 11,5 procenta. Cukrovky technické bylo sklizeno 3,07 milionu tun, o 0,9 procenta více než předloni.

Pěstitelé sklidili 288.100 tun ovoce, bezmála o 30 procent méně než o rok dříve. Produkce chmele 7,77 tuny proti předchozímu roku vzrostla o 17,5 procenta a byla nejvyšší za posledních pět let.

Meziročně nižší byla loni také tuzemská produkce luskovin, kterých bylo sklizeno 58.000 tun. Snížila se také produkce jednoletých pícnin, ze 365.000 hektarů se sklidilo 6,48 milionu tun.

Světové ceny potravin se v lednu vyšplhaly na maxima za nejméně 21 let a překonaly dosavadní rekordy z roku 2008, uvedla začátkem února Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Její index stoupl minulý měsíc o 3,5 procenta a dostal se nejvýše od svého založení v roce 1990.

Stejně jako před třemi lety i nyní ke zdražování potravin přispívá kombinace drahé ropy a paliv a nepříznivého počasí s výpadky sklizně v Rusku, na Ukrajině, v Austrálii a Argentině. Opakuje se rovněž situace, kdy potraviny a půdu stále více zabírá rostoucí používání biopaliv, opět se také rozmáhají spekulace na termínových trzích, podporované levnými penězi a slabým dolarem. FAO se obává, že ceny budou dále růst.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info