Příčiny vysoké mortality selat

Snaha vyprodukovat co možná nejvíce selat na prasnici za rok je podle názoru vědců z dánské univerzity v Aarhusu bohužel spojena s vysokým úhynem selat. Za posledních 15 let v Dánsku stoupl průměrný počet selat ve vrhu na 16,1 ks. Mortalita v dánských zemědělských podnicích však v průběhu posledních šesti let narostla v průměru přibližně na 24,2 %, uvedli vědci ve svojí studii.

Důvody tak vysokých ztrát jsou podle dobrozdání vědců rozmanité. Vysoký počet selat v jednom vrhu je často provázen výskytem selat oslabených, nedostatečně vyvinutých nebo příliš malých. Tato selata rychleji onemocní a hynou. Mnoho selat kromě toho uhyne nebo se zásadním způsobem oslabí během porodu v důsledku nedostatku kyslíku způsobeného protrahováním porodu (velký počet selat). Právě malá a oslabená selata snadno prochladnou a díky jejich snížené mobilitě mohou být matkou rychleji umačkána. Podle odhadu vědců v každém vrhu uhynula přibližně čtyři selata z důvodu podchlazení, vyhladovění, zalehnutí prasnicí nebo díky nedostatku kyslíku.

Pro snížení ztrát selat vědci navrhují především zahrnout mortalitu selat do plemenného indexu jako jeden z parametrů. Ke snížení počtu mrtvých selat by sice nedošlo hned, ale ve střednědobém horizontu povede ke snížení mortality u selat, jsou přesvědčeni vědci. Kromě toho je nutné také zlepšit podmínky v porodnách prasat. K tomu patří především přídavné zdroje tepla jako je např. sláma. Také je nutné zintenzívnit dohled nad průběhem porodů.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info