Souhrn událostí uplynulých dní –15.2.2010

Dotační program MZe na podporu chovu prasnic

V celé ČR stavy prasat v loňském roce meziročně klesly o 3,5 procenta na 1,8 milionu kusů. Na Zlínsku farmáři chovali loni 74.000 kusů prasat, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 10,5 procenta (ČSÚ). Nárůst počtu prasat ve Zlínském kraji ovlivnil největší producent vepřového masa v kraji - SZP Těšnovice (průměrný počet zvířat na farmě v Těšnovicích je 20.500 prasat, z toho 1850 prasnic základního stáda, od kterých podnik odchovává přibližně 42.000 selat ročně; ročně vyprodukuje 3400 tun masa).

Pekaři v příštích týdnech zdraží až o pětinu, rostou jim náklady

Většina menších regionálních pekáren nejspíše v příštích několika týdnech zdraží v důsledku růstu nákladů své výrobky, zjistila ČTK v anketě. Podle většiny oslovených firem by mělo pečivo podražit až o pětinu. Zvýšení cen by tak bylo výraznější, než plánují lídři tuzemského trhu United Bakeries a Penam, které k tomu podle časopisu Týden vedou rostoucí ceny pšenice, olejů, máku, mléka, energií či pohonných hmot.

Česko se účastní největšího mezinárodního setkání biovýrobců BioFach

Biopotraviny všeho druhu a ze všech koutů světa, biokosmetiku, ale i hračky či módní doplňky z přírodních textilií - to vše a ve vysoké koncentraci najdou ctitelé zdravého životního stylu, příznivci biopotravin a fandové ekologicky šetrné produkce i samotní ekozemědělci v Norimberku na veletrhu BioFach. České Ministerstvo zemědělství bude mít na veletrhu národní expozici již počtvrté. Zahájení veletrhu, který se koná od 16. do 19. února a jehož hlavním tématem je letos „Světová výživa“, se zúčastní delegace MZe vedená náměstkem ministra panem Jurajem Chmielem.

Ministerstvo zemědělství podporuje budování bioplynových stanic

V létech 2007 až 2010 zaregistrovalo Ministerstvo zemědělství ČR celkem 171 žádostí o investiční podporu výstavby nových nebo rekonstrukci stávajících bioplynových stanic v rámci diverzifikace zemědělských činností z Programu rozvoje venkova. Pro tento účel jsou připraveny celkem zhruba 3,5 miliardy korun, jednu čtvrtinu činí podpora ze státního rozpočtu a zbylé tři čtvrtiny jsou z rozpočtu Evropské unie. „Zatím je schválených sto padesát dva projektů, padesát z nich jsme již proplatili. Celkem šlo o něco málo přes miliardu korun,“uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info