Velkou výzvu Hnutí DUHA podpořilo již přes 15 tisíc lidí

Hnutí DUHA prosazuje nový zákon, který závazně stanoví, jak bude Česká republika snižovat exhalace skleníkových plynů o 2 % ročně – krok po kroku, rok po roku. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace.

Proč potřebujeme nový zelený zákon?

Úspěšné evropské země recyklují padesát až pětasedmdesát procent odpadků. Ale u nás míra recyklace skomírá kolem jedné pětiny. Příležitosti k zateplování domů by srazily spotřebu dováženého plynu k vytápění i exhalace oxidu uhličitého na méně než polovinu. Nevyužíváme je. Domácí průmysl by už se současnými technologiemi mohl vylepšit energetickou efektivnost o ekvivalent dvou Temelínů.

Nepotřebujeme fantastická fidlátka s vizáží sci-fi ani drahé laboratorní hračky. Lepší je stát oběma nohama pevně na zemi. Pokud využijeme moderních, zelených řešení, která se už nyní s úspěchem uplatňují v praxi, můžeme srazit český příspěvek k uhlíkovým exhalacím, závislost na dovozu surovin i enormní účty, jež podniky a domácnosti platí za energii.

Velkou výzvu podporují tisíce lidí

Kampaň Velká výzva je podporována kromě předních českých ekologických organizací (Český svaz ochránců přírody, Zelený kruh, Greenpeace) také významnými osobnostmi jakou jsou například Václav Havel, Michal Viewegh, Simona Stašová, Jan Budař, Jaroslav Dušek, Aleš Brotánek a další. Podle průzkumu legislativu podporuje 66 % české veřejnosti. Více než 15 tisíc lidí již vyzvalo své poslance a poslankyně k přijetí takového zákona. Můžete i vy.

Spot k celé akci je možné shlednout zde.

Zdroj: Hnutí DUHA, projekt Velká výzva

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info