Portské portugalské dluhy nespasí, přesto přijde vhod

Chuť na portské po celém světě stále roste. Víno ze severu Portugalska je přitom tahounem regionální ekonomiky už od konce 17.století. Jeho vliv je patrný i dnes, kdy má země velké dluhy a mluví se o tom, že jí bude muset pomoct Mezinárodní měnový fond a Evropská unie. Mnozí věří, že kouzlo portského vína přebije i ekonomickou krizi.

"Krize změnila ekonomiku. Musíme ale hledat nové příležitosti. Pak nám nezpůsobí tak velké problémy," říká prezident Portského institutu Luciano Pereira. Vinaři z oblasti Porta loni prodali víno za 368 milionů eur. Oproti roku 2009 jde o více než pětiprocentní nárůst. Portské stále raději pijí Američani, Kanaďané, Rusové a Brazilci. Portugalští vinaři se proto o svou budoucnost nebojí.

Oblast Porta láká podobně jako Bordeaux nebo Burgundsko

Portské se vyváží do sta zemí po celém světě. I zde platí, že čím je starší, tím lepší. Příznivci specifického druhu vína navíc stále častěji navštěvují region jeho původu. "Dařilo jak na domácím trhu, tak v zahraničí. Navíc se naše sklepy staly jedněmi z nejnavštěvovanějších na světě. Přišlo 170 tisíc zájemců. To je o dvacet tisíc víc než v roce 2009," vysvětluje finanční manažer firmy Sogevinus Ignacio Franco.

Portské ale s největší pravděpodobností ekonomické problémy Portugalska nevyřeší. Země byla v lednu nucena vydat dluhopisy za dvě miliardy dolarů. Letošní rozpočet pak počítá se zkrácením mezd státním zaměstnancům a zvýšením daně z přidané hodnoty.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info