Souhrn událostí uplynulého dne – 16. 2. 2011

Země V4 chtějí, aby se EU zabývala cenami potravin a surovin

Premiéři Česka, Slovenska, Maďarska a Polska chtějí, aby se Evropská unie už na nadcházejícím summitu v březnu zabývala potravinovou a energetickou bezpečností. S touto iniciativou uspěli u německé kancléřky Angely Merkelové, která se zúčastnila dnešního setkání předsedů vlád čtyř států visegrádské čtyřky v Bratislavě u příležitosti 20. výročí vzniku tohoto seskupení.

Boj o české máslo: Tuzemská výroba klesá, zemědělci mléko raději vyvážejí

U másla rozhoduje o úspěchu u českých zákazníků hlavně cena. Většina tuzemského trhu proto patří právě těm nejlevnějším značkám. Nejnovější statistiky ministerstva zemědělství potvrzují, že se v Česku vyrábí stále méně másla. V roce 2010 se v tuzemsku vyrobilo ve srovnání s předchozím rokem o šest tisíc tun másla méně, když jeho produkce klesla z 28,8 na 22,2 tisíce tun. To znamená propad skoro o čtvrtinu. České mlékárny tak paradoxně doplácejí na rostoucí cenu mléka, po němž je silná poptávka v sousedním Německu. Němečtí zpracovatelé tak totiž nabízejí českým zemědělcům lepší výkupní ceny než místní odběratelé.

Stráský: Zásah proti kůrovci na Šumavě bude tvrdý

Zásah proti kůrovci na Šumavě bude podle nového ředitele národního parku Jana Stráského tvrdý. V rozhovoru v Mladé frontě Dnes uvedl, že by rád prosadil založení obecně prospěšné společnosti, která by se starala o lesy. Znamenalo by to například konec pro těžařské minitendry. "Pokusíme se zastavit gradaci kůrovce. Podle některých odborníků se to nemusí podařit. Myslím si, že nikdy není pozdě. Zásah bude v některých místech tvrdý, ale bude znamenat ukončení, a ne že za tři měsíce budeme kácet dál," uvedl Stráský.

Generální audit ČR dopadl pro veterinární dozor dobře

Dnes jsme byli seznámeni s výsledky generálního auditu, který provedli v roce 2010 inspektoři DG SANCO (Generální ředitelství Zdraví a ochrana spotřebitele) - speciálně z FVO (Food and Veterinary Office). S kladným hodnocením státního veterinárního dozoru můžeme být spokojeni. Od počátku ledna do prosince 2010 proběhlo v ČR v rámci Generálního auditu sedm misí, které doplnily poznatky předchozích kontrolních misí. Mimo jiné se mise zaměřily na problematiku BSE, nákaz zvířat, monitoring reziduí cizorodých látek, chovů drůbeže, pohraniční veterinární kontroly a pohody zvířat, welfare.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info