Hydrotermické vločkování zrnin

Společnost ADW AGRO, a.s. z Vysočiny, tradiční výrobce krmných směsí pro hospodářská i zájmová zvířata, zahájila výrobu hydrotermických vloček obilovin na specializované technologii. Cílem je zlevnit zemědělskou prvovýrobu zavedením vysoce stravitelných zrnin do klasické výroby krmných směsí a vyrábět speciální obohacenou kukuřičnou vločku určenou pro výživu dojnic a býků.

Způsoby zpracování zrnin

Odedávna se používaly různé metody a způsoby zpracování zrnin pro zvýšení jejich stravitelnosti a produkční účinnosti. V posledních dekádách se objevují různé technologie průmyslové výroby vloček pro výživu zvířat, jako například vločkování za sucha, mokré vločkování za studena. Převratnou novinkou v oblasti krmivářství je hydrotermické vločkování. Výzkumné poznatky vědců (např. Zinn, Owens) na amerických univerzitách již od 90. let minulého století přináší zprávy, že hydrotermické vločkování významně zvyšuje krmnou hodnotu zrna, zvyšuje stravitelnost nejen škrobu, ale i proteinů a tuků zrnin a že předčí jiné způsoby úpravy zrnin

Hydrotermická úprava – krmivářská novinka

Tepelně opracované zrno s mechanicky narušenou strukturou, takzvaná hydrotermická úprava suroviny, je proces, kdy se zrno po určitou dobu napařuje na teplotu nad 90 °C a poté se při průchodu mezi dvěma válci rozmáčkne. Díky spolupůsobení kombinace teploty, vlhkosti, tlaku a času stlačení vzniká nový finální produkt - vločka. Takto zpracované obiloviny a luštěniny (kukuřice, pšenice, ječmen, oves, hrách a další) se svým složením a vlastnostmi (zejména strukturou, využitelností, chutí a vzhledem) výrazně odlišují od tradičních krmných surovin. Nezanedbatelnou výhodou je i fakt, že u výroby vloček odpadá nutnost šrotování před zpracováním.

Podrobnosti o principu hydrotermické úpravy a o využitelnosti nového krmiva pro jalovice, býky, dojnice, prasata, drůbež i koně najdete zde v příloze.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info