Ovce jsou jako lidé. V davu tupé, jako individuality překvapivě inteligentní, zjistili vědci

Ovce nejsou tak hloupé, jak se dříve myslelo. Pamatují si tváře ovcí i lidí a zvládají psychotesty, kterými nedokázaly projít ani opice.

Vědkyně z University of Cambridge Laura Avanzoová a Jennifer Mortonová studovaly Huntingtonovu chorobu, degenerativní onemocnění mozku, které vede k demenci. Výzkum prováděly na geneticky modifikovaných ovcích, které nesly dědičné geny choroby, a porovnávaly je se zdravými jedinci.

Při zkoumání choroby byly ohromeny schopnostmi chlupatého skotu. Přišly mimo jiné i na to, že ovce se ve stádu chovají jako tupá zvířata, ale jako jednotlivci zvládají věci, které jsou problémem pro mnoho primátů.

Vědkyně ovce podrobovaly psychologickým pokusům podobným těm, které se provádějí s lidmi trpícími Huntingtonovou chorobou. Před ovce postavily různobarevné kbelíky naplněné žrádlem. Pak potravu přesypávaly z nádoby do nádoby, měnily tvar nádob. Vědkyně zjistily, že ovce se jen málokdy nechaly napálit a poznaly, který kbelík obsahuje jejich pamlsky.

"Toto dokáží jen lidé a primáti, běžná zvířata by měla s podobnou zkouškou problém," tvrdily v časopise New Scientist.

Poté, co se chování zvířat zkoumá hlavně na opicích, je podle Jennifer Mortonové odhalení ovčích schopností překvapivé. "Jsme u nich zvyklí na stádní způsob jednání, kdy to funguje podobně jako když se lidé nechají manipulovat davem a ztrácejí vlastní osobnost. Přitom při individuálním jednání reagují úplně jinak," vysvětluje.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info