Dřeva je málo, tendry Lesů ČR vzaly práci stovkám lidí

Tuzemští zpracovatelé dřeva začínají propouštět. Asociace českomoravských dřevozpracovatelů (AČMD) odhaduje počet lidí, kteří v sektoru za poslední týdny přišli o místo, na tisíc.

Na vině jsou podle lidí z oboru zpackané tendry na lesní práce ve státních lesích na rok 2011. Ty mají totiž za následek nedostatek dřeva na trhu a vysokou cenu kulatiny. Pily a výrobci stavebních materiálů ze dřeva jsou tak nuceni hnát ceny do výšek, za které si jejich zboží lidé nekoupí.

Ani to ale podle nich nestačí pokrýt náklady na vysoké vstupní ceny. Firmy proto omezují výrobu, začínají dovážet řezivo ze zahraničí - a propouštět. Některým podnikům navíc hrozí, že budou muset vracet evropské dotace, které získaly na nákup technologií.

Česko tak podle lidí z oboru může čelit sérii žalob.

Podnikatel: Můžu si hodit smyčku

Lesy České republiky zodpovědnost za současné potíže dřevozpracovatelů odmítly.

"Za chod privátní firmy je zodpovědný její management. Odmítáme, že by za problémy dřevozpracujících firem mohly Lesy České republiky nebo transparentně vypsaný tendr," řekl mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

"Propustili jsme všechny lidi a čekáme, co bude," potvrzuje Karel Bystřický ředitel Pily Ostravice, která v regionu s 12,5% nezaměstnaností poslala na pracovní úřad 99 lidí.

"To je konec malého a středního dřevozpracovatelství a lesního hospodářství u nás," glosuje situaci Josef Prajsler, majitel pily na Kuklíku. "Lidi byli dva měsíce bez práce, někteří jsou doma dodnes," vypočítává podnikatel, který byl nucen propustit devět lidí z padesáti.

"Kdo je závislý jen na dodávkách z Lesů ČR, ten dneska stojí. Ostatní jedou na 50 procent, a to si dlouho nemůže nikdo dovolit," dodává Prajsler. Pokud se situace nezlepší, hrozí mu, že bude muset vrátit evropské dotace, které získal pro svůj provoz.

"Zatím podmínky plním. Pokud bych to ale měl vrátit, tak si můžu hodit smyčku kolem krku," zoufá podnikatel.

"Zavřel jsem to a jsem rád"

"Já jsem to zavřel a jsem rád, že jsem se toho zbavil," vysvětluje Petr Brázdil, jehož pila v Žopech u Holešova dávala donedávna práci pěti lidem. "Ceny jsou vysoké, dřevo není. Je to špatné, pily krachují a nikdo je nekoupí," dodává.

Podle prezidenta AČMD Zdeňka Valného je skutečný dopad na sektor těžko zjistitelný, ale rozhodně citelný. Samotná asociace ho odhaduje na tisíc lidí bez práce.

"O práci přicházejí agenturní pracovníci i živnostníci," vysvětluje Valný, proč je skutečný stav propouštěných nemožné evidovat. Ne všichni dřevozpracovatelé jsou navíc členy AČMD.

Propouštění přitom ještě nemusí být konec. Firmy totiž jedou v krizovém režimu a čekají, zda se situace nějak nezlepší.

"Jeli jsme na tři směny, teď jedeme stěží na dvě," vysvětluje Karel Salák, nákupčí dřeva společnosti Haas Fertigbau. "K propouštění zatím nedošlo, lidi jsme přesunuli do jiných výrob," tvrdí manažer podniku, který má provozy a zastoupení po celém Česku a jedno i na Slovensku.

Firmy zvažují "všechny možnosti"

"Bezprostředně propouštět nebudeme," doplňuje Jan Rudolf, ředitel jihlavské firmy Kronospan. "Pokud by ale měla tato situace pokračovat, budeme muset zvážit všechny možnosti," dodává.

"Situace je proměnlivá, vyčkáváme," řekla deníku Aktuálně.cz Barbora Lysá, mluvčí společnosti Mayr-Melnhof Holz Paskov ze stejnojmenného rakouského koncernu, který na Frýdecko-Místecku provozuje vůbec největší tuzemskou pilu. Společnost se však podle ní chystá do měsíce zveřejnit své prohlášení.

Hospodaření státních Lesů ČR, které na český trh dodávají většinu dřeva, přitom mnoho nadějí na zlepšení nedává.

V soutěži o komplexní lesnické práce v roce 2011, jejíž jediným kritériem byla cena, totiž těžařské firmy často nabídly Lesům ČR přemrštěné ceny, jen aby se k zakázce dostaly. Mnohé z nich ale podle lidí z oboru své nabídky stáhly, protože za ceny, které Lesům nabídly, by dřevo na trhu neudaly.

To mělo za následek výpadek dodávek dřeva a růst cen.

Vyloučení skupiny podnikatelů v režii státu

"Firmy, které tendry s Lesy ČR podepsaly, jsou podle uzavřených smluv skutečně nuceny kulatinu za tyto ceny prodávat. Otázka ale je, jestli to někdo za tuto cenu bude kupovat. A to asi nebude, protože to je ekonomická sebevražda," myslí si jednatel odborného webového serveru Czechtimber.cz Robert Babuka.

Podle lidí z oboru se proto dají očekávat žaloby. "V režii státu došlo k vyloučení skupiny podnikatelů. Tady nepochybně dojde k žalobám na stát za znehodnocení investic a vzniklé škody," řekl jeden z podnikatelů, který si nepřál být jmenován.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info