Hranice pro testování BSE se zvýší, ne však pro ČR - doplněno o vyjádření tiskového mluvčího SVS Ing. Dubna

Potěšující zpráva, ne však pro Českou republiku, přišla z posledního stálého výboru pro potraviny a zdraví zvířat, který se konal v Bruselu dne 15. února. Na něm se odborníci z členských států dohodli, že od 1. července 2011 dojde ke zvýšení věkové hranice pro testování na BSE u poraženého skotu na 72 měsíců. Toto rozhodnutí však platí pouze pro 22 členských států s výjimkou Rumunska, Bulharska, České republiky, Slovenska a Polska.

Doposud byla hranice pro povinné testování 48 měsíců pro členské státy EU-15 plus Slovinsko a Kypr, a 30 měsíců pro EU-12.

České republice, Slovensku a Polsku doporučil EFSA v posledním vědeckém stanovisku, aby současný systém sledování BSE v těchto zemích pokračoval v nezměněné podobě až do doby, než bude plně potvrzen klesající trend v počtu pozitivních případů BSE.

Nutno zmínit, že konečné schválení ještě podléhá Evropskému parlamentu, který má tři měsíce čas vyjádřit kladné či záporné stanovisko týkající se tohoto rozhodnutí. V zásadě by s tím měl být žádný problém.

A jak se k tomuto návrhu staví naše Státní veterinární správa? Požádali jsme je o vyjádření tiskového mluvčího ing. Dubna a zde je jeho reakce: "Požádali jsme o zvýšení věku na vyšetřování taktéž, se souhlasem MZe, a rozporovali jsme stanovisko EFSA, které vycházelo s nesprávných údajů. Tuto záležitost sledujeme, máme výhrady, nesouhlasíme. Co k tomu v současné době dodat? Každému je jasné, že u nás je trend nižšího výskytu nabíledni, dva roky nic, nicméně neodpovídající stanovisko EFSA vzala EK jako východisko, a s tímto stanoviskem nesouhlasíme a podnikáme kroky k nápravě."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info