Souhrn událostí uplynulých dní –18.2. – 20.2.2010

Řetězec dm drogerie markt stahuje z trhu šarži těstovin

Drogistický řetězec dm drogerie markt stahuje z trhu jednu šarži těstovin AlnaturA Spirelli. Byl u ní zjištěn nadlimitní obsah mykotoxinu deoxynivalenolu, který může podle hygieniků způsobit problémy zažívacího traktu. ČTK to zjistila na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a internetových stránkách řetězce. Výrobcem závadných těstovin je společnost AlnaturA. Ta o nadlimitním množství mykotoxinu informovala řetězec dm drogerie markt.

Sedm „šťastných“ potravin se vyhne vyšší DPH, další nemají šanci

Lobbisté si mohou ze svých zakázek nadobro vyškrtnout snahu prosadit sníženou sazbu DPH pro další věci, než je sedm základních potravin, na nichž se včera dohodla koalice při přípravě důchodové reformy. Ačkoliv řada věcí se bude ještě v reformě měnit, seznam položek se rozšiřovat nebude, ujistila koalice. Mezi "výherce" tak patří chléb, mléko, brambory, syrová zelenina, nezpracované ryby, dětská mléčná výživa a potraviny pro lidi s metabolickými problémy (pacienty trpící cukrovkou, fenylketonurií či lidi odkázané na bezlepkovou dietu).

Novela zákona týkající se systému ISPOP

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Novela umožňuje snížení nákladů na provoz integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP) a současně snižuje administrativní zátěž povinných subjektů, čímž přispívá ke zlepšení podnikatelského prostředí v České republice.

Hranice pro testování BSE se zvýší, ne však pro ČR - doplněno o vyjádření tiskového mluvčího SVS Ing. Dubna

Potěšující zpráva, ne však pro Českou republiku, přišla z posledního stálého výboru pro potraviny a zdraví zvířat, který se konal v Bruselu dne 15. února. Na něm se odborníci z členských států dohodli, že od 1. července 2011 dojde ke zvýšení věkové hranice pro testování na BSE u poraženého skotu na 72 měsíců. Toto rozhodnutí však platí pouze pro 22 členských států s výjimkou Rumunska, Bulharska, České republiky, Slovenska a Polska.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info