Ministři zemědělství dnes vedou v Bruselu politickou rozpravu k budoucnosti Společné zemědělské politiky

Vrcholní zástupci evropského zemědělství jednají v Bruselu například o Společné zemědělské politice po roce 2013 nebo o podmínkách chovu nosnic a připravenosti jednotlivých členských států na aplikaci zákazu chovu v tzv. neobohacených klecích.

Společná zemědělská politika potřebuje pružněji reagovat na aktuální situaci, zejména co se týče udržitelného rozvoje, tedy v otázkách vypořádání se s vlivy klimatických změn, v problematice obnovitelných zdrojů energie nebo zachování biodiverzity. Česká republika proto považuje za prioritní zjednodušování a modernizaci Společné zemědělské politiky, efektivní využívání zdrojů a posílení konkurenceschopnosti.

Politika rozvoje venkova se podle českého ministra zemědělství musí zaměřit hlavně na posilování konkurenceschopnosti zemědělských a potravinářských subjektů a podporu různorodosti jejich činnosti. „Diverzifikace činností je klíčová pro zaměstnanost ve venkovských oblastech, protože počty zaměstnanců v prvovýrobě se budou nutně snižovat se vzrůstající efektivitou produkce a bude potřeba pro ně hledat nové uplatnění,“ říká Ivan Fuksa.

Ministr chce také podpořit nediskriminační rozvoj velkých farem, kdy podle českého stanoviska není vhodným nástrojem společné zemědělské politiky zastropování přímých plateb. V každém členském státě je struktura zemědělství jiná a v celé Evropské unii existují velmi různorodé podmínky. „Pokud jde o zlepšování podmínek pro malé farmáře, mají mít členské státy možnost tuto otázku řešit v rámci národní flexibility. Podporujeme také sdružování malých farmářů tak, aby se zvýšila jejich vyjednávací síla a schopnost odbytu produkce za příznivější ceny,“ uvádí ministr Fuksa.

Ministr bude své kolegy informovat o tom, že čeští chovatelé už se připravili na zákaz chovu nosnic v takzvaných neobohacených klecích, který začne platit od 1. ledna 2012. Chovatelé včas zahájili výměnu neobohacených klecí za klece obohacené a další alternativní systémy, ve kterých mají nosnice více prostoru a pohodlí. V této souvislosti ovšem požaduje Česká republika od Evropské komise, aby dodržování této směrnice důsledně kontrolovala. „Jakékoliv oddálení by znamenalo zmaření vložených investic a podkopalo by konkurenceschopnost těch zemědělců, kteří do výměny technologií již investovali nemalé peníze,“ zdůrazňuje ministr Fuksa.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info