Zdražení jídla nezabráníme, zní z obchodů

Útok na peněženky kvůli reformě důchodů začne v supermarketech. Potraviny kupují lidé skoro každý den a většinou si všimnou i minimálního výkyvu ceny nahoru či dolů.

Co však nastane, pokud už příští rok bude sazba DPH na dvaceti procentech? Analytici i obchodníci to vidí chmurně.

Optimistická varianta tvrdí, že dopad do cen potravin bude maximálně tří­ či čtyřprocentní. Zbytek se údajně „rozpustí“ v maržích obchodníků. To je však spíše pouhé přání. Například hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora odhaduje spíše plíživé zdražování.

„Výrobky, kde je slabá konkurence, mohou zdražit rychleji. Naopak tam, kde je vyšší konkurence, půjdou ceny nahoru pomaleji. Ale déle než půl roku to obchodníci nevydrží. Do dvou let se těch deset procent projeví všude,“ odhaduje Pikora.

Domácnosti utratí až 500 korun měsíčně více

Jak dodává, zatím by se zdržel „přesných“ výpočtů, kolik bude mít dopad zdražení potravin na české domácnosti.Někteří ekonomové na konci minulého týdne odhadovali rozptyl mezi 250 až 500 korunami měsíčně. „Přesný výpočet teď nikdo nemá. Lze pouze brát v potaz, že stát chce zvýšením DPH vybrat 58 miliard korun. To by v přepočtu na hlavu bylo necelých šest tisíc korun za rok, které zaplatíme navíc,“ počítá Pikora.

A optimisté nejsou ani obchodníci. „Ziskovost maloobchodu je teď jedno procento. Panu ministru Kalouskovi jsme už říkali, že se to v maržích nerozpustí,“ řekl Deníku šéf řetězce Coop Zdeněk Juračka. I on ale souhlasí s tím, že ceny asi půjdou nahoru pomalu. „Někteří obchodníci zdraží už na podzim, aby v lednu mohli říci, že nezdražují. Takovou taktiku použili třeba v Německu před přechodem na euro,“ dodává Juračka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info