Zemědělci stále nevědí, zda jim stát dorovná přímé platby z EU

Zemědělci se zatím nedočkali odpovědi na otázku, zda jim stát letos dorovná přímé platby z EU alespoň ve výši 2,4 miliardy korun, nebo bude v rozpočtu v dané kolonce nula jako doposud. Agrární komora (AK) na listopadovém celostátním setkání zemědělců v pražské Lucerně požádala o odpověď ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS) do uplynulého pátku s tím, že pokud bude odpověď negativní, na svém sjezdu 3. března v Olomouci začne přemýšlet o masových protestech.

O dorovnání přímých plateb komora s ministerstvem v posledních dvou týdnech jednala několikrát. „Dohodli jsme se, že tuto otázku zodpoví ministr Fuksa přímo na sněmu komory,“ řekl deníku E15 viceprezident AK Jindřich Šnejdrla.

„Ministr Fuksa vede v této věci intenzivní jednání s ministerstvem financí s cílem oznámit výsledek před zahájením podzimních prací, aby zemědělci mohli ve svých podnikatelských úvahách zohlednit skutečnou výši dotací pro rok 2011,“ uvedla pro deník E15 mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková.

Otázka dorovnání ale závisí na výnosech letošní sklizně, vývoji cen zemědělských komodit a na celkovém hospodaření zemědělců a vývoji státního rozpočtu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info