Souhrn událostí uplynulých dní –22.2.2010

Na jižní Moravě loni klesaly stavy prasat, drůbeže i skotu

Stavy prasat v Jihomoravském kraji loni meziročně klesly na 266.387 kusů, což je o 4,1 procenta méně než v roce 2009. Počty skotu se ke konci loňska snížily v regionu o 9000 na 60.000 kusů. V kraji loni klesly i stavy drůbeže, farmáři chovali 4057 kusů, meziročně o 7,3 procenta méně. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Stavy prasat loni klesly v celém Česku, spadly na 1,84 milionu kusů, což je nejnižší hodnota od roku 1946.

Čeští farmáři opouštějí pěstování geneticky upravených plodin

Čeští zemědělci nejspíš opouštějí pěstování geneticky upravených plodin (GMO). Plocha určená k jejich pěstování klesla loni v Česku ve srovnání s rokem 2009 o více než čtvrtinu, konkrétně o 27,78 procenta na 4680 hektarů. O rok dřív to bylo 6480 hektarů. Vyplývá to ze dnes zveřejněné statistiky organizace ISAAA, která monitoruje pěstování geneticky upravených plodin ve světě.

EU zřejmě povolí krmení masokostní moučkou, nemoci šílených krav se už nebojí

Unie před více než deseti lety kvůli obavám z šíření takzvané nemoci šílených krav, rovněž známé pod zkratkou BSE, zakázala krmení masokostní moučkou. Evropská unie uvažuje, že povolí krmení masokostní moučkou pro prasata a drůbež. ČTK to v pondělí v Bruselu řekl během jednání ministrů zemědělství EU český ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Lesy ČR bezpodmínečně trvají na spravedlivých cenách dřeva

Někteří smluvní partneři Lesů ČR odmítají platit za dřevo dobrovolně nabídnutou cenu, upravenou platným cenovým indexem vyhlášeným ČSÚ v únoru 2011, jak se k tomu zavázali ve smlouvě. Podle indexu vzrostly ceny dřeva oproti II. čtvrtletí loňského roku o 11,4% u jehličnatého dříví a 0,1% u listnatého dříví. Lesy ČR na kupních cenách dříví ve výši, která vyplývá z uzavřené smlouvy, trvají. Úprava kupní ceny dříví formou indexace byla součástí zadávacích podmínek ve veřejné zakázce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info