Souhrn událostí uplynulého dne – 23. 2. 2011

Poprvé prolomena hranice 1 milionu hektarů zemědělské půdy

V roce 2010 bylo v Německu poprvé ekologicky hospodařeno na více 1 milionu hektarů půdy, v meziročním srovnání se zvětšila výměra ploch o 5,7 %. V uplynulém roce bylo v Německu ekologicky obhospodařeno přesně 1 001 200 hektarů zemědědělské půdy, jak vyplynulo z aktuálních čísel Svazu ekologického potravinářství (BÖLW), který je zastřešujícím svazem německého bioodvětví, zveřejněných u příležitosti bilanční tiskové konference konané v rámci BioFach 2011.

Německé dioxiny ničí české ekozemědělce, hrozí likvidace chovů

Svět obrácený naruby. Tak hodnotí čeští ekozemědělci důsledky takzvané dioxinové aféry v Německu. Kvůli lednovému nálezu rakovinotvorných látek ve vepřovém mase z německých chovů se zájem zákazníků o české vepřové se značkou bio nezvýšil. Dioxinová aféra měla na český trh zcela opačný účinek: "biochovatelé" místo profitu bojují kvůli dioxinům o přežití. "Němci přestali kupovat konvenčně vyrobené vepřové a vrhli se na domácí ekoprodukci. Kvůli enormní poptávce tamější chovatelé skoupili v Česku všechno bioobilí, které je v ekochovech základem krmiva," popsal LN Josef Sklenář, majitel biofarmy Sasov.

Ekozemědělců je v České republice už přes tři a půl tisíce

Počet ekologických zemědělců se za rok 2010 významně zvýšil. Ke konci roku 2010 jich hospodařilo již 3 517, a to na celkové výměře téměř 450 tisíc hektarů, což představuje podíl více než 10,55 % z celkové výměry zemědělské půdy. V roce 2004 přijala vláda České republiky Akční plán pro rozvoj ekologického zemědělství do konce roku 2010. Jeho hlavním cílem bylo dosáhnout deseti procentního podílu ekologického zemědělství do konce roku 2010. Aktuální statistické údaje k 31. 12. 2010 ukazují, že tento cíl byl splněn.

Výbor doporučil schválit návrh o prodeji půdy občanům EU

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil poslancům schválit vládní novelu devizového zákona, která umožní občanům Evropské unie kupovat v tuzemsku legálně a přímo zemědělskou půdu v soukromém vlastnictví. Zákaz jejího prodeje si vyjednalo Česko při vstupu do unie, výjimka skončí letos v květnu, sedm let od vstupu do EU. Nyní podle zákona obyvatelé unie zemědělskou půdu kupovat nesmějí, desítky tisíc hektarů však již vlastní zahraniční firmy, které mají v ČR sídlo. Sousední státy na rozdíl od Česka zažádaly Brusel o prodloužení výjimky.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info