V SVÚ Praha poznají nejen infekční anémii koní

Stačí projet okolí velkých měst, Prahy zejména, a kterých zvířat uvidí bystrý pozorovatel nejvíce? Nyní kromě hejn čížků a havranů to asi budou koně. Ještě donedávna hospodářská zvířata, nyní spíše zájmová. A se vzrůstajícími počty chovaných koní, i s jejich obchodováním a cestováním vzrůstají požadavky na veterinární péči, a v neposlední řadě i na laboratorní diagnostiku případných onemocnění.

V uplynulém roce v řadě zemí EU zaregistrovali například aféru s nelegálním obchodem s koňmi z Rumunska, u kterých byla prokázána zhoubná infekční anémie. Desítky takovýchto koní objevili v Německu, Holandsku i ve Velké Británii. Obchodní cesty údajně vedly přes Maďarsko a Rakousko, nelze vyloučit, že se tento problém nedotkl i naší republiky. Zatím takovéto případy u nás nebyly prokázány. Přesto Státní veterinární správa ČR upozornila chovatele, aby si prověřili velmi pečlivě původ koní a v případě jakýchkoli pochybností je nechali, zejména na tuto nákazu, vyšetřit.

A nyní mohou mít chovatelé koní i veterinární lékaři věnující velkou část své praxe koním radost, protože Ministerstvo zemědělství ČR schválilo ustanovení špičkové laboratoře ve Státním veterinárním ústavu Praha jako Národní referenční laboratoř pro infekční nemoci koní, a to s účinností od 1. března 2011.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info