V mlékárně začnou opět vyrábět sýr

Mlékárna ve Švábenicích by měla být konečně nového majitele. Ten chce pokračovat ve výrobě sýrů. A nabídne několik pracovních míst. Ještě letos.

Kdysi populární mlékárna ve Švábenicích bojovala v posledních měsících o přežití. Marně. Půjde do insolvenčního řízení. Nakonec se ale objevil kupec, který by rád pokračoval ve výrobě sýrů a firmu odkoupil. Už se dohodl i na ceně.

Zájemcem o koupi je společnost Milki-Trans, která má sídlo v Urbanicích u Hradce Králové. Doposud se zabývala převážně dovozem a nákupem českých mlékařských výrobků a jejich prodejem. Ta chtěla švábenickou mlékárnu koupit už loni, ale s majitelem se nedohodla. „Od majitelů nakonec mlékárnu opravdu kupujeme. Už jsme se dohodli i na kupní ceně. Chceme převzít i úvěr a v současné době jednáme o způsobu jeho splácení. Myslím, že bychom se měli domluvit do čtrnácti dnů,“ informoval zástupce firmy Milki-Trans Jiří Mitáš.

Ten ale termín nebere jako závazný. „Chtěli jsme obnovit výrobu už loni. Mysleli jsme, že do měsíce vše vyřešíme. Majitel ale nakonec nesouhlasil s cenou a hledal, kdo by mu nabídl víc peněz. Pokud vím, ozvalo se osm zájemců, ale když zjistili, v jakém je objekt stavu, od nájmu upustili,“ zjistil Mitáš.

Podle jeho slov se s majitelem dohadují už rok a půl. „Firmu vedli špatně a zůstaly po nich velké pohledávky, které už dodavatelům nejspíš nikdy nevrátí,“ řekl.

Lidé i tak nejspíš ještě letos opět ochutnají tamní vyhlášený Maršovský sýr. Mlékárna podle zájemce nicméně není v dobrém stavu. „Určitě je třeba udělat v areálu nějaké stavební úpravy. Plány máme nachystané, a jakmile vyřešíme vše kolem úvěru, zadáme zakázku stavební firmě. Stoprocentně bychom chtěli podnik i zmodernizovat,“ podotkl Mitáš.

Moderní postupy

Noví majitelé ale rozhodně nechtějí měnit výrobu. „Plánujeme zachovat sortiment mlékárny kromě bílých sýrů. Vyrábět budeme i známý sýr Maršovák, ale v některých případech zvolíme trošku modernější postupy. Kdy s provozem začneme, zatím nedokážu odhadnout. Ale určitě budeme do začátku potřebovat nějaké zaměstnance. Minimálně pět,“ myslí si Mitáš.

O nájmu a obnově výroby slyšel i švábenický starosta Josef Kubík. Ten je, co se týká obnovení provozu, nicméně skeptický. „Mluvil jsem s majitelem a jednatelem, panem Sedlaříkem, asi před týdnem. Říkal mi, že na začátku března by se mělo rozhodnout, jestli kupec mlékárnu koupí. To už ale říkal několikrát. Nevěřím tomu, že by se tady ještě někdy vyrábělo,“ byl pesimistický Kubík.

Pokus o znovuobnovení mlékárny jejím jednatelem Janem Sedlaříkem ztroskotal mimo jiné na nedostatku peněz. „Nejsme schopní sehnat od nikoho půjčku na suroviny na zásoby. Museli jsme podnik zastavit,“ řekl před časem Sedlařík.

Moderní zařízení

Podle něj bude mít ale kupec k dispozici dobré vybavení. „Mlékárna je perfektně zařízená, s novou čistírnou vody, kotelnou, chladírnou. V budově je prodejna, která má své zákazníky, měsíčně prodávala čerstvé zboží za sto tisíc. Kupec má zájem pokračovat i ve výrobě speciálního Maršovského sýra, který jsem vymyslel v roce 1972 podle francouzského vzoru,“ pochlubil se tehdy Sedlařík.

Švábenická mlékárna byla vyhlášená hlavně silně slaným sýrem balkánského typu Akawi. Ten byl ve své době obrovským hitem. Podnik ho ve velkém vyvážel až do Arábie, než se podobných výrobků objevily na trhu desítky. Proto její majitel vynalezl speciální plísňový sýr zvaný Maršovák, který nikdo jiný nedělá.

Ten ale zraje čtrnáct dní a sýrárně se nedařilo sehnat peníze na zásoby do doby, než dostane peníze z prodeje. Majitelé se proto rozhodli podnik prodat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info