Na evropském zemědělském trhu obstojí ti, kteří vsadili na modernizaci a rozšířili své podnikání na několik oblastí

Posoudit, jaké jsou přínosy modernizace zemědělských podniků a kde ještě je třeba podpory, bylo hlavním cílem návštěvy ministra zemědělství Ivana Fuksy ve dvou středočeských hospodářstvích. Podle ministra má podpora směřovat hlavně chovatelům prasat a drůbeže. Nejrychlejší formou pomoci má být zápůjčka krmného obilí ze státních hmotných rezerv.

„Konkurenční tlak je silný, ale mnozí čeští zemědělci mu dokážou úspěšně odolat. Nejlépe jsou na tom ti, kteří se zaměřili na modernizaci a diverzifikaci své činnosti,“ řekl Ivan Fuksa. Se zemědělci pak živě diskutoval nad možností podpory živočišné výroby. „Prvním krokem je v tuto chvíli zápůjčka krmného obilí ze státních hmotných rezerv. A druhý představuje ještě v tomto roce podpora producentů prasat a drůbeže v rámci regulí Evropské unie,“ uvedl ministr Fuksa.

Prvním navštíveným podnikem byl největší producent mléka v regionu Prahy a Středočeského kraje – společnost Agro Jesenice u Prahy. Firma prošla před několika lety důslednou přestavbou a investovala do moderních technologií pro chov dojnic. Tím se jí podařilo zvýšit užitkovost při dodržení všech veterinárních i hygienických předpisů a zároveň i s ohledem na zvířata. Firma navíc podniká ve zpracování zeleniny. Společnosti postavila a zprovoznila bioplynovou stanici, která likviduje odpad z živočišné výroby a přispívá do rozpočtu podniku výrobou elektrické energie. „Naše bioplynová stanice vyrábí dvojnásobek elektrické energie, kterou spotřebujeme. Můj názor je ten, že kdo provozuje velkou živočišnou výrobu, by měl mít bioplynovou stanici skoro povinně. Jen tak zaručí, že metan, který je nebezpečný skleníkový plyn, nebude unikat do ovzduší, ale využije se pro výrobu elektrické energie. My využíváme odpadní teplo na vytápění kanceláří, dílen a bytů,“ říká ředitel firmy Agro Jesenice Josef Kubiš.

Také ve firmě Mydlářka Benešov vsadili na různorodost a nové technologie. Společnost chová prasata a drůbež. Zaměřuje se na zajištění dobrého zdraví zvířat. Také díky tomu farma dosahuje špičkových výsledků srovnatelných s nejlepšími evropskými zemědělskými podniky. V současnosti odchovávají na prasnici a rok 29 selat. Průměrné české podniky přitom dosahují zhruba 22 selat.

„Opět jsem se přesvědčil, že české zemědělské a potravinářské výrobky můžou vznikat v kvalitních podmínkách a na velmi vysoké úrovni, díky které se určitě dobře uplatní na evropském trhu,“ uvedl ministr na závěr své cesty.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info