SOCR: Zvýšení DPH se plně promítne v cenách potravin

Plánované sjednocení daně z přidané hodnoty na 20 procent se plně promítne v cenách potravin, jejichž spotřeba kvůli tomu klesne a výběr DPH z prodeje potravin se nezvýší. ČTK to dnes sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka, podle kterého obchodníci nemohou zvýšení sazby DPH utlumit na úkor svých marží. Na potraviny se nyní vztahuje snížená desetiprocentní sazba DPH.

"Výsledkem (sjednocení sazby DPH na 20 procent) bude, že zvýšení DPH se plně promítne do spotřebitelských cen a tomu bude odpovídat následný a očekávaný pokles tržeb maloobchodu," uvedl Juračka, podle kterého průměrný zisk obchodníků z prodeje potravin se nyní pohybuje kolem jednoho procenta. Obchodníci si podle Juračky nemohou dovolit plánované zvýšení DPH absorbovat.

Juračka se obává, že při zvýšení sazby z deseti na 20 procent budou lidé méně utrácet a obchodníkům klesnou tržby. "V konečném efektu se s vysokou mírou pravděpodobnosti sníží inkaso DPH u potravin a dojde zřejmě i ke snížení zaměstnanosti v maloobchodním sektoru. To povede ke zvýšení nároků na podporu v nezaměstnanosti," upozornil Juračka.

Sjednocení sazeb DPH na 20 procent podle analytiků zvýší výdaje každého Čecha o 250 až 300 korun měsíčně. U důchodců, kteří utrácejí především za bydlení a potraviny, by měl být podle nich dopad do výdajů zřejmě ještě vyšší. Podle odhadu institutu CERGE-EI však bude dopad zvýšení DPH na průměrnou domácnost činit více než 400 Kč za měsíc.

Jednotná dvacetiprocentní sazba by se neměla týkat některých vyjmenovaných základních potravin, mezi které patří například mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa, potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. U nich by DPH zůstala na deseti procentech.

Systém daňových výjimek u potravin označil Juračka za nešťastný. "Rozumím výjimce pro uplatnění snížené sazby DPH na potraviny či léky. Ale nerozumím tomu, když je vybrána jen omezená část z ucelené sortimentní skupiny nebo dokonce jen jedna položka. Říká se, že výjimka potvrzuje pravidlo, ale tady to neplatí, protože žádné pravidlo není," podotkl Juračka.

Zavedením výjimek na některé potraviny podle Juračky vznikne chaos. "Mám obavu, že by měla k tomu následovat vyhláška s přesným popisem položek potravin, co patří a co ne do snížené sazby. Lepší by už snad i bylo, aby žádné výjimky v tomto případě neexistovaly," uvedl Juračka, který zároveň upozornil na to, že obchodníci budou muset vyřešit technický problém s účtováním rozdílných sazeb DPH na pokladních dokladech. "Sice to už existuje nyní, ale teď se bude muset pokladní software předělat, nemluvě o velké řadě případů, kdy se doklad vypisuje a počítá ručně," dodal.

Nyní je snížená sazba DPH deset procent a základní 20 procent. Snížená sazba se v současné době vedle potravin vztahuje například na léky, ubytovací služby, vodu, knihy, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči. DPH je zdaleka nejvýznamnější formou daňových příjmů veřejných rozpočtů. Loni stát na dani z přidané hodnoty získal 270 miliard korun, což je 39 procent celkového inkasa daní, podotkl analytik Patria Finance David Marek.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info