Členské státy nedoručily včas plány ohledně obnovitelných zdrojů energie

Navzdory tomu, že většina zemí EU nepředložila své akční plány včas, průmysl s obnovitelnými zdroji neztrácí optimismus. Evropská rada pro obnovitelné zdroje energie očekává, že NREAP budou tlačit členské státy minimálně k dosažení 20% evropského cíle.

Evropská komise zveřejnila shrnutí národních prognostických plánů pro obnovitelné zdroje energie, které obsahují očekávaný podíl obnovitelných zdrojů ve spotřebované energii pro rok 2020. Podle exekutivy je EU na cestě k dosažení nebo dokonce překročení celkového cíle 20% podílu obnovitelných zdrojů.

Do konce srpna měly členské státy předložit své akční plány pro obnovitelné zdroje energie (tzv. NREAP). Termín však dodržely pouze Nizozemsko a Dánsko. Zpozdila se dokonce i předsednická země Belgie. Belgický ministr pro energetiku vysvětlil složitý proces schvalování NREAP v Belgii a uvedl, že tvorba akčního plánu rozpoutala užitečnou debatu. Členské státy tak byly nuceny přemýšlet o základních otázkách, jakými jsou úroveň podpory obnovitelných zdrojů energie, zda čerpat zdroje ze zahraničí a jak podněcovat využívání obnovitelných zdrojů na místní úrovni.

Generální ředitel pro energii Philip Lowe se však nezdá být zpožděním akčních plánů znepokojen. Komise zahájí přestupkové řízení, jen pokud bude zřejmé, že se členský stát jasně chce odklonit od schváleného procesu. Pro Komisi je důležitější, aby předložené akční plány byly ambiciózní a smysluplné.

V roce 2007 činily obnovitelné zdroje 9 % spotřeby energie EU, přičemž 63 % z toho byla energie z biomasy a bioodpadu. Největší přebytky obnovitelné energie očekávají Španělsko a Německo. Na základě národních prognostických plánů Komise odhaduje přebytek obnovitelných zdrojů energie na 5,5 Mtoe. Navzdory optimismu Komise musejí být prognostické plány brány s rezervou, jelikož na rozdíl od NREAP nebyla odepsána jejich forma. Belgie, Dánsko, Itálie, Lucembursko a Malta očekávají, že nedosáhnou do roku 2020 svých cílů ohledně podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě energie. Jedním z možných způsobů podpory obnovitelných zdrojů je použití výnosů z dražby CO2 v rámci obchodování s emisemi na další výzkum. Poslanec Roger Helmer tvrdí, že dnes se již většina lidí domnívá, že klimatické změny nejsou způsobeny člověkem a označuje národní plány jako beznadějně nerealistické. Upozorňuje na hrozbu pro průmysl a na obrovské náklady, které ponesou spotřebitelé energie.

Navzdory tomu, že většina zemí nepředložila své akční plány včas, průmysl s obnovitelnými zdroji neztrácí optimismus. Evropská rada pro obnovitelné zdroje energie očekává, že NREAP budou tlačit členské státy minimálně k dosažení 20% evropského cíle.

EUROPOLITICS Environment, 38, 2010, č. 794, s. 23 EKO VIS MŽP. Informační zpravodaj, 20, 2010, č. 5, s. 38 http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info