Souhrn událostí uplynulých dní - 25. - 27. 2. 2011

Zemědělci se na Bioakademii 2011 zaměří na regionální biovýrobky

Ekologičtí zemědělci a producenti biovýrobků z celého světa se na jedenáctém ročníku Bioakademie, který se bude konat v létě v Břeclavi, zaměří na problematiku regionálních potravin. ČTK to oznámili organizátoři z Pro-bio Svazu ekologických zemědělců. Akce se bude konat od 29. června do 1. července. Konference chce představit několik konceptů regionální produkce a odbytu biopotravin v různých zemích a prezentovat fungování státní podpory - finanční i marketingové. "Chceme ukázat tyto koncepty přímo v praxi, je to úplně jiný druh přenosu informací.

SOCR: Zvýšení DPH se plně promítne v cenách potravin

Plánované sjednocení daně z přidané hodnoty na 20 procent se plně promítne v cenách potravin, jejichž spotřeba kvůli tomu klesne a výběr DPH z prodeje potravin se nezvýší. ČTK to dnes sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka, podle kterého obchodníci nemohou zvýšení sazby DPH utlumit na úkor svých marží. Na potraviny se nyní vztahuje snížená desetiprocentní sazba DPH. "Výsledkem (sjednocení sazby DPH na 20 procent) bude, že zvýšení DPH se plně promítne do spotřebitelských cen a tomu bude odpovídat následný a očekávaný pokles tržeb maloobchodu."

Na protipovodňovou ochranu letos půjde 1,5 miliardy korun

V loňském roce se na našem území podařilo dokončit 54 protipovodňových staveb za 1,45 miliardy korun. Letos má být dokončeno dalších 56 staveb za celkových 1,5 miliardy korun. Současné financování staveb pro preventivní protipovodňovou ochranu je založeno na úvěru poskytnutém České republice Evropskou investiční bankou a na veřejných zdrojích a podle plánu je zajištěno do konce roku 2013.

PK: Sjednocení DPH sníží výrobu potravin, povede k propouštění

Potravinářská komora (PK) odmítá plánované zvýšení sazby daně z přidané hodnoty u většiny potravin z deseti na 20 procent. Způsobí prý pokles výroby potravin v České republice a propouštění zaměstnanců v potravinářství. Největší domácí nevládní organizace výrobců potravin to sdělila ČTK v tiskové zprávě. Ekonomičtí ministři se shodli, že by sazby DPH kvůli důchodové reformě měly být sjednoceny co nejdříve, možná už v posledním čtvrtletí letošního roku.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info