Národ barbarů? Čechy moc nezajímá, z čeho pijí víno

Podle Svazu vinařů ČR se letos dostaneme na rekordní spotřebu dvacet litrů ročně na osobu. I přes vzrůstající oblibu však Čechy moc nezajímá, že k vínu patří také určitá kultura pití. Z vinných sklenic ho výhradně pije pouze každý třetí a jen každý pátý zná rozdíl mezi skleničkami na bílé a červené víno.

Vyplývá to z průzkumu jednoho z největších producentů moravských vín Vinium Velké Pavlovice a agentury Commservis.com, která provedla průzkum mezi více než dvěma sty padesáti respondenty ve věkové skupině osmnáct až pětasedmdesát let.

"Na nedávné návštěvě jsem dostal víno v klasické skleničce, která se běžně používá na limonádu. To mě donutilo zamyslet se nad tím, zda se lidé zajímají o to, jak správně víno pít,“ dělí se o své zkušenosti ředitel Vinia Karel Lyčka. Podle něho je to především tím, že si Češi víno stále častěji otvírají například večer u televize nebo při čtení knih a novin.

Následný průzkum mezi Čechy pak ukázal, že více jak polovina dotázaných pije víno ze skleniček, které nejsou určeny na víno. Z vinných sklenic pije pouze sedmatřicet procent dotázaných. Říci správně, jaké sklenice používat na bílé či červené víno, dokázal pouze každý pátý respondent.

Na bílé víno se přitom hodí menší sklenice, aby rychle neteplalo, na červené se používá objemnější, aby se aroma lépe uvolňovalo. "Vzhledem k tomu, že se obliba vína u Čechů výrazně rozmáhá až v posledních letech, je tento výsledek pochopitelný. Většina domácností na víno léta používá jednu sadu vinných sklenic a neřeší, zda jsou pro dané víno vhodné,“ dodává ředitel Karel Lyčka a věří, že kultura pití vína se u Čechů bude zlepšovat.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info