Souhrn událostí uplynulého dne – 28. 2. 2011

Zisk zemědělství loni vzrostl na 6,2 mld., víc než se odhadovalo

Zisk tuzemského zemědělství loni meziročně vzrostl o 3,6 miliardy na 6,2 miliardy korun. Produkce vyjádřená v běžných základních cenách vzrostla o 0,8 miliardy na 98,5 miliardy Kč. Zatímco rostlinná výroba se zejména v důsledku značného nárůstu cen obilí zvýšila, živočišná produkce klesala. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Růst je výraznější, než předpokládaly předchozí odhady. Například Zemědělský svaz odhadoval loňský zisk koncem ledna zhruba na 3,5 miliardy korun, ČSÚ na přelomu roku předpovídal výsledek mezi třemi a pěti miliardami.

Deváté kolo příjmu Žádostí o dotaci z Operačního programu Rybářství odstartuje na přelomu března a dubna

Od 28. března do 8. dubna budou mít žadatelé o dotace z Operačního programu rybářství možnost předkládat projekty Opatření na ochranu vodního prostředí. Vyhlašované kolo příjmu Žádostí o dotace je určeno pro produkční rybáře - fyzické i právnické osoby, jejichž příjmy pocházejí z akvakultury provozované vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a riziko, dále pro univerzity, střední školy, pro školní podniky a výzkumné ústavy se zaměřením na rybářství a pro rybářské svazy.

Kolabují chovy prasat

Vždy, když některá z komodit takzvaně hoří, a stav začíná být neudržitelný, agrární komora bije na poplach a hledá řešení. Vloni to bylo mléko. U něj se cena zlepšila a stav se díky letošní pomoci na základě článku 68 stabilizuje. Nyní jsou na tom zase nejhůře prasata. Tak, jako tomu bylo vloni v případě kravínů, nyní se uzavírají celé chovy prasat, které kolabují. Proto na 22. února svolala Agrární komora ČR spolu se Svazem chovatelů prasat v Čechách a na Moravě tiskovou konferenci do sídla dění, do odbytového družstva Centroodbyt v Pardubicích.

Kartel drůbežářů se vrátí před antimonopolní úřad

Případ kartelu sedmi drůbežářských firem, které dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 14,2 milionu korun, se vrátí před ÚOHS. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, když zamítl kasační stížnost antimonopolního úřadu a potvrdil tak předchozí rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Novináře o tom informoval soudce Krajského soudu v Brně David Raus. Podle něj producenti drůbeže kartel skutečně uzavřeli, ne všichni jej ale oproti názoru ÚOHS také plnili. "V případě jednoho ze žalobců tato skutečnost podle názoru soudu prokázána nebyla," uvedl Raus.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info