Rekordní export mléčných výrobků

Překvapivě rychle se po krizovém roce 2009 vzpamatovalo německé mlékárenství především v oblasti exportu – v loňském roce mlékárenské společnosti dosáhly nového rekordního výsledku v objemu vyvezených výrobků.

Podle sdělení Unie pro export mléčných výrobků s odvoláním na předběžná čísla Spolkového statistického úřadu (Destatis) došlo k relativně zvlášť výraznému zvýšení vývozu především u komodit jako je máslo a sušené mléko. V meziročním srovnání vzrostl vývoz másla o 23,5 % na 100 000 tun. Vývoz sušeného odstředěného mléka narostl o 15,4 % na 222 000 tun, vývoz sušeného plnotučného mléka o 47,2 % na 79 000 tun.

Srovnatelně mírně naproti tomu vzrostl vývoz mléka – o 1,3 % na celkových 2,568 mil. litrů. Vývoz sýrů po výrazném propadu v loňském roce vzrostl o 6,7 % na 1,009 mil. tun.

„Poprvé byla z Německa vyvezena více než jedna miliarda kilogramů sýrů“, uvedl předseda Unie pro export mléčných výrobků, Gerhard Meier. Inovativní snahy mlékárenských společností slavily úspěch zejména při vývozu mléčných dezertů a jogurtů – v tomto segmentu došlo k meziročnímu nárůstu exportu o 47 %, tj. o 230 000 tun. (AgE)

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info