Produktivní prérijní tráva

Proso prutnaté (Panicum virgatum) je trsnatě rostoucí vytrvalá tráva amerických prérií. Díky své toleranci vůči suchu je vhodné pro pěstování v srážkově chudých oblastech. Předností je také extenzivní a nízkonákladové pěstování. Biomasa se může využívat různým způsobem: k výrobě bioplynu, bioetanolu nebo také pelet.

Popis a pěstování

Oblast rozšíření prosa prutnatého sahá od Kanady až po Mexiko. Patří do čeledi lipnicovitých a jako C4 rostlina dosahuje vysokého čistého výkonu fotosyntézy. Zásobními orgány jsou rhizomy, které vertikálně i horizontálně probíhají půdou do hloubky 5 až 12 cm, jsou 30 až 60 cm dlouhé a 3 až 7 mm silné. Hustý kořenový systém sahá až 3 m hluboko. Stébla vyrůstající z hustých trsů jsou 3 až 5 mm silná a až 2,50 m dlouhá. Tráva kvete na konci léta, semena dozrávají na podzim. Hmotnost tisíce semen je nízká (0,7 až 2,0 g).

Prosu prutnatému se daří v širokém půdním spektru – od chudých písčitých půd až po sprašové půdy. Je tolerantní vůči suchu, snáší mírné zasolení. Má také nízké nároky na půdní reakci. Vysoké teplotní požadavky však umožňují výsev, až když ornice vykazuje teplotu vyšší než 12 °C. To je v mírném pásu zhruba od poloviny května. Při teplém počasí a dostatečné půdní vlhkosti osivo vzchází za 10 až 14 dnů. Vlhké a chladné počasí růst rostlin zpomaluje a zvyšuje konkurenční tlak rychle se vyvíjejících plevelů.

V USA a Kanadě existuje celá řada vysoce výkonných odrůd. Na základě ekologických vlastností se rozlišují v podstatě dva typy odrůd. Odrůdy tzv.nížinného typu jsou adaptovány na teplejší a vlhčí oblasti. Rostou až do pozdního podzimu a disponují vysokým výnosovým potenciálem. Některé tyto odrůdy však vykazují jen nízkou zimovzdornost. Odrůdy tzv. hornatého typu jsou robustnější. Jsou adaptovány na suché podmínky a rychle dozrávají. Jejich výnosový potenciál je však nižší.

Vysoký výnosový potenciál a příznivé fyzikálně-chemické vlastnosti vzbuzují stále větší zájem o energetické využití prosa prutnatého. O tom svědčí i řada severoamerických a evropských projektů, v nichž se testuje využití na bioetanol, bioplyn a pevná paliva.

Testování vybraných odrůd

V suché oblasti středního Německa (roční úhrn srážek 486 mm, průměrná roční teplota 9,6 °C, průměr 1995–2008) byl v roce 2004 na hlinitopísčité půdě založen dlouhodobý pokus, v němž je pět amerických/kanadských odrůd prosa prutnatého (’Blackwell’, ’Cave-in-Rock’, ’Kanlow’, ’Pathfinder’, ’Trailblazer’) testováno z hlediska výnosové výkonnosti. Výsledky pětiletých pokusů:

Odrůda ’Kanlow’ (vzrůstnější „nížinný“ typ) ve všech letech dosahovala nejvyššího výnosu.

Na spíše průměrné výnosové úrovni (7 t sušiny/ha a rok) se pohybovaly výnosy odrůd ’Cave-in-Rock’ a ’Pathfinder’. Ještě nižší byly výnosy odrůd ’Blackwell’ a ’Trailblazer’.

Výnosové úrovně bylo dosaženo jednorázovým hnojením (N, P, K, Mg).

Proso prutnaté mělo při pozdní sklizni v průměru v závislosti na odrůdě obsah sušiny 56 až 72 %.

Koncentrace minerálních látek (dusíku, draslíku, sodíku, chlóru, síry) jsou nízké. Výhřevnost dosahuje téměř 18 MJ/kg sušiny.

Extenzivní pěstování nezpůsobuje v půdě trvalé změny, co se týče obsahu humusu, fosforu a hořčíku. Tendenční snížení hodnoty pH a pokles obsahu draslíku jsou indikátory zvýšené potřeby vápnění. Měření Nmin po sklizni vykazuje nízký až střední potenciál rizik pro životní prostředí.

Více informací na adrese www.Switchgrass.de/html/energetisch.html.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info