Souhrn událostí uplynulých dní –1.3.2011

Český česnek? Nedostatkové zboží

Češi za rok spotřebují až 7 tisíc tun česneku. Ze čtyř pětin je ČR závislá na dovozu, který je levnější a tuzemští pěstitelé mu nedokáží konkurovat. Sehnat v obchodech v Česku tuzemský česnek je v současnosti takřka nemožné, přestože zájem o něj mezi spotřebiteli v poslední době výrazně roste, vyplývá z vyjádření zemědělců i prodejců. ČR je dnes u této tradiční zeleniny i po započtení toho, co si lidé vypěstují sami na svých zahradách, soběstačná pouze z jedné pětiny.

Stráský: Zásah proti kůrovci na Šumavě bude tvrdý

Zásah proti kůrovci na Šumavě bude podle nového ředitele národního parku Jana Stráského tvrdý. V rozhovoru v Mladé frontě Dnes uvedl, že by rád prosadil založení obecně prospěšné společnosti, která by se starala o lesy. Znamenalo by to například konec pro těžařské minitendry. "Pokusíme se zastavit gradaci kůrovce. Podle některých odborníků se to nemusí podařit. Myslím si, že nikdy není pozdě. Zásah bude v některých místech tvrdý, ale bude znamenat ukončení, a ne že za tři měsíce budeme kácet dál," uvedl Stráský.

E15: ČR bude chtít zdvojnásobit dotace EU pro producenty ryb

Ministerstvo zemědělství bude chtít v novém programovém období 2014 až 2020 zvýšit sumu peněz z EU pro tuzemské producenty ryb, a to až na dvojnásobek, uvedlo dnešní vydání E15. V současném období 2007 až 2013 mají čeští producenti z Operačního programu Rybářství k dispozici 36,1 milionu eur (900 milionů korun). Z toho 27,1 milionu eur v Evropském rybářském fondu a zbytek je z českého státního rozpočtu.

Rekordní hospodaření Lesů ČR: ceny dříví a snižování nákladů

Na tiskové konferenci Lesů ČR 24. února 2011 oznámili členové managementu státního podniku Lesy ČR rekordní hospodářský výsledek ve výši 3,13 miliardy korun. Hlavními důvody rekordního hospodaření byl růst cen dříví a tlak na náklady podniku. Dále Lesy ČR informovaly o blížícím se závěru uzavírání smluv jednoročního tendru na práce v lesích v roce 2011. K datu 23. února bylo podepsáno 101 smluv ze 108 smluvních územních jednotek s 26 smluvními partnery.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info