Jaro se blíží, zahrádkáři vyráží pro sazenice

I když na záhonech ještě vládne zima, zahrádkáři už nakupují pro příští měsíce.

„Dneska jsem koupil marunku, kudrnatou petrželku,“ říká Václav Plojhar z českobudějovických Čtyř Dvorů. Stojí přitom u pultu zahrádkářské prodejny za českobudějovickou katedrálou. „Chodím sem pořád, vždycky něco zapomenu,“ dodává s úsměvem muž, který má zahrádku u svého domku ve Čtyráku. Letos už nakoupil třeba semena rajčat nebo cuket. „Kupuji tady i krmení pro ptáčky,“ doplňuje Plojhar.

„Už v lednu u nás zahrádkáři nakupují semena, co se vysévají v březnu, dubnu nebo květnu. Když už jdou nakoupit, tak berou všechno najednou,“ popsala dění v obchodě prodavačka Marie Málková. Na odbyt jdou nejen semena zeleniny, květin nebo bylinek. „Máme veškerý sortiment i hnojiva a postřiky,“ doplnila Málková a připojila, že k mání jsou i svým způsobem kuriozity. Tykve odrůdy Hokkaido využívané na halloween nebo slunečnice, které mají dorůst až čtyřmetrové výšky.

„Zákazníci přicházejí se sluncem,“ vysvětluje hlava malého kolektivu Zdeňka Kamišová a zdůrazňuje tím, že v únoru rozhoduje o prodejích hlavně počasí. Když je hezky a nad nulou, zájem zahrádkářů je hned znát. Když se před dvěma týdny oteplilo, tak podle Kamišové nebylo v prodejně k hnutí.

Hlavní nápor čekají obchodníci v březnu

Ráno se sluncem dorazí první zákazníci a fofr trvá celý den. „A se západem slunce odcházíme s vytahanýma nožičkama a ručičkama,“ popisuje dopad takové šichty Kamišová a její třetí kolegyně Naďa Hambergerová souhlasně přikyvuje. Hlavní nápor ale podle osazenstva prodejny vypukne až v březnu. To se kromě semen papriky nebo salátu začne prodávat i sazečka cibule či brambory. „Sazečky potom prodáme metrák za týden,“ poznamenala Kamišová.

Větší vliv teplot než datu v kalendáři na aktivitu zahrádkářů přiznává i Michal Ferenčík z Floracentra Ferenčík, které má prodejny v Borku u Budějovic a v Trhových Svinech. „Záleží na počasí,“ konstatoval Ferenčík na dotaz, kdy čeká začátek jarního náporu.

Momentálně se nejvíce ve Floracentru prodává cibule sazečka, celkově osiva rostlin i plodin, výsevní substráty a různá vybavení pro výsev.

Sehnat český česnek je obtížné

V bohatém sortimentu zahrádkářských prodejen se ale letos těžko hledá jarní český česnek na sadbu. Prodejci přiznávají, že se u dodavatelů shání těžko, protože český pěstitel neodolal konkurenci z ciziny. Česnek z ciziny určený ke konzumaci a ne k sadbě se prodával v některých obchodech nesrovnatelně levněji než tuzemský originál, ale na záhonech potom neuspěl.

Jenže čeští pěstitelé několikaletou nekalou konkurenci nevydrželi. „Český pěstitel to vzdal,“ říkají odborníci a dodávají, že se tedy v nabídce dodavatelů už objevil sadbový česnek maďarský nebo francouzský.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info