Souhrn událostí uplynulého dne – 2. 3. 2011

Prodej zboží z Fairtrade přesáhl vloni v Británii 1 miliardu liber

Prodej zboží ze systémů férového obchodu, Fairtrade, přesáhl ve Velké Británii v roce 2010 jednu miliardu liber. Stalo se tak přes obavy, že recese ekonomiky přinutí Brity upřednostnit cenu před etikou. Organizace Fairtrade Foundation oznámila, že prodej banánů, čokolády, kávy a dalších produktů pod její značkou se meziročně zvýšil z 836 milionů liber v roce 2009 na 1,17 miliardy liber (33,5 mld. Kč) za rok 2010.

Zemědělský výbor chce ujasnit podmínky prodeje půdy cizincům v EU

Sněmovní zemědělský výbor dnes přerušil projednávání novely devizového zákona, která má umožnit cizincům nakupovat v tuzemsku zemědělskou půdu včetně lesů. Poslanci chtějí nejprve v příslušném podvýboru projednat podmínky prodeje půdy nejen v tuzemsku, ale i ostatních evropských zemích. Zákaz prodeje půdy si vyjednalo Česko při vstupu do Evropské unie, výjimka skončí letos v květnu. K novele by se měli poslanci vrátit začátkem dubna.

Na bramborách vydělávají, přesto jich nasází méně

Třetina českých brambor se pěstuje na Vysočině. Ploch na jejich pěstování však stále ubývá. Pěstitelé brambor dostávají za kilogram i šest korun, proti stejné době před rokem skoro trojnásobek. Přes dobrý výdělek se letos chystají bramborami osázet o několik procent nižší rozlohu polí. "Na úkor brambor se zřejmě bude rozšiřovat pěstování kukuřice pro nové bioplynové stanice," řekl předseda Ústředního bramborářského svazu ČR Miloslav Chlan po valné hromadě svazu v Havlíčkově Brodě.

Výrobci krmiv si můžou půjčit až 300 tisíc tun obilí ze Správy státních hmotných rezerv

Vláda schválila návrh ministra zemědělství Ivana Fuksy, kterým reaguje na aktuální situaci na trhu s obilovinami určenými pro výrobu krmiv. Obilí ze Správy státních hmotných rezerv můžou využít hlavně chovatelé prasat a drůbeže. Půjčka je zpoplatněná a vratná nejpozději do konce roku. Výrobci krmiv si můžou ze státních hmotných rezerv půjčit maximálně celkem 300 tisíc tun obilovin. Všechno obilí budou muset vrátit z letošní úrody do konce roku 2011.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info