Nejlepší české biovíno je z produkce Vinselektu Michlovský

Nejlepším českým biovínem za rok 2010 byla na dnešním slavnostním večeru u příležitosti veletrhu VINEX&HORECA FORUM 2011 v Brně vyhlášena Malverina pozdní sběr 2007, suché, z produkce společnosti Vinselekt Michlovský.

Soutěž Česká biopotravina roku byla vloni poprvé obohacena o kategorii „vína z ekologických hroznů“. Hned premiérový ročník se setkal s velkým zájmem ekologických vinařů. Šest vinařů do soutěže nominovalo celkem 18 vín vyrobených z ekologicky pěstovaných hroznů. „V posledních několika letech se množství ekologických pěstitelů vína značně rozrostlo a vyhlašovatel soutěže chtěl na tuto skutečnost reagovat. Ukazuje se, že to bylo správné rozhodnutí, v příštích letech by pravděpodobně mělo množství vín z ekologické produkce stoupat, vzhledem k ukončení přechodného období velkého množství pěstitelů“, komentoval první ročník soutěže Tom Václavík, organizátor soutěže.

O vítězství v kategorii se utkala vína od těchto vinařů: Vinselekt Michlovský a.s., Veritas spol. s r.o., Templářské sklepy Čejkovice vinařské družstvo, Ing. Josef Abrle, Vlastimil Peřina-Vinný sklep EBEN a Vinné sklepy Kutná hora s.r.o.

Do finálového rozstřelu poslali porotci tato vína: tří zástupce společnosti Vinselekt Michlovský, konkrétně Malverina pozdní sběr 2007, suché, Hibernal pozdní sběr 2007, polosladké a Laurot pozdní sběr 2008, suché. O prvenství se utkala se Svatovavřineckým zemským vínem 2009 z Vinných sklepů Kutná hora.

„Michlovský opět kraloval další vinařské soutěži. Porotce ovšem také zaujalo první tuzemské slámové biovíno z produkce rodinné firmy Abrlových z Pavlova, které se k medaili nedostalo jen o fous“, říká Richard Stávek odborný garant kategorie. Pozitivně však byla hodnocena i vína ostatních producentů - Vlastimila Peřiny z Lednice nebo společností Veritas Bošovice a Templářské sklepy Čejkovice. Výsledky shrnula vedoucí degustační komise, Helena Baker: „Vína byla příjemným překvapením, neshledali jsme žádné problematické vzorky, ale vína spíše lepšího průměru až nadprůměrná“. Její slova potvrdil i další člen degustační komise, Ing. Jan Ševčík: „S kvalitou vín jsem velmi spokojen, mohu říci, že jsem si opravdu pochutnal“.

V konečném rozstřelu porotci téměř jednohlasně šampiónem roku 2010 zvolili Michlovského suchou Malverinu. Pozitivním signálem je i to, že uspěla před vínem polosladkým, což obvykle v rozstřelech i mezinárodních soutěží končívá naopak. V těsném závěsu skončil Hibernal od stejného výrobce a o třetí pozici se podělili Michlovského červený Laurot a Svatovavřinecké z Vinných sklepů Kutná hora.

Soutěž „Česká biopotravina roku“ má za cíl podporovat vynikající kvalitu v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin a zviditelnit nejkvalitnější biopotraviny vyráběné v České republice. Každoročně ji vyhlašuje Potravinářská komora České republiky společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců. Do prestižní soutěže v oboru biopotravin, jež byla vloni vyhlášena již po deváté, nominovalo 17 výrobců biopotravin celkem 42 výrobků v 7 kategoriích.

Zlatým partnerem soutěže Česká biopotravina roku je společnost BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o., člen mezinárodní skupiny Bureau Veritas Certification, která působí ve více než 100 zemích a je lídrem celosvětového certifikačního trhu.

Organizaci soutěže v kategorii „vína z ekologických hroznů“ finančně podpořil Vinařský fond České republiky.

Konferenčními a veletržními partnery soutěže jsou Veletrhy Brno a BioFach. Mediálními partnery soutěže jsou časopisy Moderní obchod, Food-Service a informační portály Bio-info a Nazeleno.cz.

Česká biopotravina roku 2010,

kategorie „vína z ekologických hroznů“

Název kategorie a výrobku

Výrobce

Hibernal 2007 pozdní sběr

Vinselekt Michlovský a.s.

Malverina 2007 pozdní sběr

Vinselekt Michlovský a.s.

Laurot 2008 pozdní sběr

Vinselekt Michlovský a.s.

Sauvignon 2009 pozdní sběr

Templářské sklepy Čejkovice

Rulandské bílé 2009 pozdní sběr

Templářské sklepy Čejkovice

Svatovavřinecké 2009 pozdní sběr

Templářské sklepy Čejkovice

Modrý Portugal 2009 pozdní sběr

Templářské sklepy Čejkovice

André 2009 pozdní sběr

Veritas spol. s r.o.

Zweigltrebe 2009 pozdní sběr

Veritas spol. s r.o.

Zweigltrebe rosé 2010 pozdní sběr

Veritas spol. s r.o.

Veltlínské zelené 2009 pozdní sběr

Veritas spol. s r.o.

Rulandské bílé 2009 pozdní sběr

Veritas spol. s r.o.

Muškát Moravský 2009 kabernet

Veritas spol. s r.o.

Pálava - slámové víno

Ing. Josef Abrle

Hibernal 2008 pozdní sběr

Vlastimil Peřina, Vinný sklep EBEN

Svatovavřinecké 2009 české zemské

Vinné sklepy Kutná hora s.r.o.

Rulandské modré 2009 české zemské

Vinné sklepy Kutná hora s.r.o.

Rulandské modré 2010 české zemské

Vinné sklepy Kutná hora s.r.o.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info