Fuksa: Na dorovnání plateb má stát 1,3 mld, částka může vzrůst

Ministerstvo zemědělství má na dorovnání přímých plateb zemědělcům letos aktuálně k dispozici 1,3 miliardy korun, řekl dnes na sněmu Agrární komory (AK) ministr zemědělství Ivan Fuksa. Další stovky milionů mohou podle něj přibýt v průběhu roku. Dotace se začínají vyplácet v jeho závěru. Zemědělci loni v listopadu oznámili, že chtějí od státu alespoň polovinu ze 4,8 miliardy korun, na něž mají na základě smluv podepsaných před vstupem ČR do EU letos nárok. V rozpočtu ale byla na dorovnání plateb nula. Vyjádření komory ČTK shání.

"Jde o náhradu za 900 milionů korun vázaných prostředků z loňského roku, 400 milionů korun v rámci dalších úsporných opatření v resortu ministerstva zemědělství. Další hledání prostředků bude spočívat v transformačním procesu, který jsme zahájili letos v únoru," uvedl ministr. V rámci dorovnání budou podle něj nejprve zabezpečeny dotace na takzvané citlivé komodity. Mezi ně patří například chov přežvýkavců, pěstování brambor na škrob a produkce chmele. "Účet ohledně národních dotací budeme však dělat až na konci roku i s ohledem na vývoj státního rozpočtu," dodal Fuksa. "Doufám, že budeme přidávat další a další peníze, tak, abychom začátkem prosince měli objem, který bude akceptovatelný oběma stranami," poznamenal.

Nově zvolený prezident Agrární komory Jan Veleba označil ministrovo vyjádření za pokrok, ač prý není spokojen s výší částky, která by podle něj už dnes měla být vyšší. Veleba zatím nevidí důvod vyhrožovat vládě protesty, jak tomu bylo v podobných případech v minulosti. "Ministr s námi jedná, ministr s námi komunikuje, na rozdíl od jeho předchůdců," řekl ČTK.

Fuksa dále řekl, že ještě do konce prvního pololetí spustí zhruba sedm programů na podporu upadajících chovů prasat a kuřat v Česku. V některých z programů budou moci chovatelé získat desítky, v jiných stovky milionů korun. O jakou celkovou částku půjde, ministr zatím nechtěl upřesnit.

Podle Veleby by měl stát chovatelům prasat pomoci 400 až 500 miliony korun. "Má-li se to zastavit,ta pomoc přijít musí," poznamenal.

Čeští zemědělci, stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. Úrovni dotací ve starých členských státech se mohou tuzemští farmáři přiblížit právě díky platbám z národních rozpočtů. Dotační rozdíly by měly zmizet, nebo se alespoň výrazně zmírnit až v roce 2014.

Podle středečního vyjádření Veleby agrárníci svůj požadavek trochu změnili. Chtějí, aby jim stát v rámci dorovnání vyplatil alespoň dotace na takzvané citlivé komodity ve výši 1,4 miliardy korun. Další miliardu chtějí v rámci takzvaných národních dotačních programů. "Z toho by se podpořily prasata, drůbež, prostě upadající komodity," uvedl Veleba.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info