Souhrn událostí uplynulých dní – 4. – 6. 3. 2011

Ministr Fuksa vysvětlí českou pozici ke stropům pro přímé platby v Belgii

Budoucnost Společné zemědělské politiky po roce 2013, obnovitelné zdroje energie, situace v sektoru vepřového masa a mléka, revize pravidel Politiky kvality, spolupráce v rostlinolékařské oblasti a bezpečnost potravin - to jsou hlavní témata, o kterých ministr Ivan Fuksa bude ve čtvrtek a v pátek jednat se svými belgickými kolegy. Na bilaterální jednání s federální ministryní zemědělství paní Sabine Laruelle, s předsedou vlády vlámského regionu panem Kris Peetersem a s předsedou vlámského svazu zemědělců panem Piet Vanthemsche míří ministr zemědělství Ivan Fuksa ve dnech 3. a 4. března do Belgie.

Dodržování GAEC nestačí

Desítky let hospodařily zemědělské podniky v ČR na základě základní priority: Vyprodukovat co největší objem potřebných komodit bez ohledu na použité technologie a dopad způsobu hospodaření na stav krajiny či ohrožení nezemědělského, tedy i státního majetku. Nyní ale přichází zásadní změna, kterou by měli všichni pozorně vnímat. Cestou, jak zabránit poškození osobního, obecního i státního majetku a krajiny jako takové, je již několik let povinnost zemědělců dodržovat zásady správné zemědělské a environmentální praxe - GAEC.

Chovatelé dojeného skotu v USA hledají spásu ve velikosti farem

Rychlost strukturálních změn v chovu dojnic v USA je srovnatelná s Německem, snižuje se především počet farem s méně než 500 kravami. Také ve Spojených státech došlo k uplynulém roce k výrazným strukturálním změnám. Na jedné straně poklesl počet mléčných farem a na straně druhé vede narůstající konkurenční boj k vytváření stále větších výrobních jednotek. Americké ministerstvo zemědělství (USDA) ke konci uplynulého roku vyčíslilo počet mléčných farem na 65 000.

Čína má inflaci pod kontrolou, v boji s růstem cen ale nepoleví

Snaha Číny držet inflaci pod kontrolou je prozatím úspěšná, země chce ale přesto ještě omezit úvěrovou aktivitu, aby tlak na růst cen snížila ještě víc. Řekl to dnes předseda státní plánovací komise Čang Pching. Zásoby obilovin jsou podle něj dostatečné, k silnému růstu cen potravin tudíž Peking nevidí důvod. Čang je předsedou Národní komise pro rozvoj a reformu. Ceny pro spotřebitele by podle něj měly po zbytek letošního roku zůstat stabilní a dosavadní poznatky naznačují, že v únoru inflace dokonce trochu polevila. Konečná data zveřejní statistický úřad později.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info