Stráský se zbavil vědců ve vedení parku

Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský chce do 14 dnů jmenovat novou radu parku. Počet jejích členů sníží z dosavadních 53 na 45, a zruší její vědeckou sekci.

"Rozhodl jsem, že úřadující předseda (dosavadní místopředseda rady a zastánce boje proti kůrovci) Stanislav Vacek mi dodá osm jmen vědců, na kterých se vědecká fronta shodne," řekl Stráský, který o záměru informoval stávající radu parku. "Valná část vědecké sekce (asi 12 lidí) po marných protestech na to abdikovala na funkce," řekl její předseda Jakub Hruška.)

Radu tvoří zástupci odborníků na ochranu přírody, krajů, obcí, podnikatelů, zemědělců a turistů. Rada rozhoduje o zásadních věcech jako je členění území národního parku do zón ochrany přírody či návštěvní řád.

"My jsme si tu zatím hráli na dvě sekce. Na sekci regionální a vědeckou. Tuto myšlenku rozdělení rady na sekce už zákon nezná, a já sekce nechci vytvářet. Bude to jednotná rada," řekl Stráský. Dodal, že novou radu chce jmenovat rychle, aby mohla okamžitě projednat obranný plán boje proti kůrovci.

Vyostřené vztahy

Vztahy mezi obcemi a bývalým vedením správy parku, ale také mezi odbornou veřejností, se v posledních letech vyostřily právě kvůli sporu o to, zda těžit stromy napadené lýkožroutem smrkovým i v nejpřísněji střežené I. zóně národního parku, nebo zda les ponechat přirozenému vývoji.

Členové vědecké sekce rady napsali koncem února Stráskému otevřený dopis, v němž vyjádřili své obavy o osud rezervace pod jeho vedením. Jejich důvody byl zásah proti kůrovci i v nejcennějších partiích rezervace, zmenšení bezzásahových ploch a změny v plánech péče o ně či zpřístupněním těch území parku, kde žijí ohrožené druhy zvířat.

V radě parku teď ze zákona rozhodují zástupci obcí - těch je na území rezervace 22, po jednom zástupci v ní mají Jihočeský a Plzeňský kraj a také horská služba. Další její část tvoří představitelé právnických a fyzických osob s podnikatelskou činností na území národního parku, zejména z oblasti lesnictví, zemědělství, obchodu a cestovního ruchu, odborníků z vědeckých a odborných pracovišť.

Rada parku posuzuje všechny důležité dokumenty ochrany a řízení národního parku a jeho ochranného pásma, zejména členění území národního parku do zón ochrany přírody, plánu péče, návštěvního řádu, způsobu péče o les a územních plánů.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info