Souhrn událostí uplynulého dne – 7. 3. 2011

Ceny potravin podle organizace OSN pro výživu dál porostou

Ceny potravin se budou během příštího desetiletí nadále zvyšovat. Předpověděla to dnes Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Upozornila rovněž, že počet lidí trpících podvýživou loni sice klesl na 925 milionů z rekordních 1,023 miliardy v roce 2009, ale zůstal na nepřijatelně vysoké úrovni. Klimatické změny způsobující povodně a sucha, rostoucí poptávka po biopalivech a snahy zemí o ochranu domácího trhu by podle FAO mohly tlačit ceny potravin vzhůru a v dlouhodobém horizontu ohrozit zabezpečování dostatečných dodávek potravin.

Key Investments nespravuje Lesům ČR žádné finanční prostředky

Státní podnik Lesy ČR uvádí na pravou míru informace některých médií, že společnost Key Investments spravuje Lesům ČR volné finanční prostředky. Skutečností je, že Lesy ČR využívaly služeb společnosti Key Investments od roku 2004 do prosince 2010, a to výhradně pro správu dluhopisů Českých dřevařských závodů Praha, a.s. Objem finančních prostředků se v čase měnil, nikdy však nepřesáhl částku 84 milionů korun.

Světový trh s biopotravinami vloni dosáhl 40 miliard EUR

Výzkumná agentura Organic Monitor odhaduje, že v roce 2009 utratili spotřebitelé za biopotraviny ve světě celkem 40 miliard EUR (1 bilion Kč). Meziročně se spotřeba navýšila přibližně o 5 procent. Přes ekonomickou krizi se nejvíce biopotravin spotřebuje v Evropě a Severní Americe. Evropané za biopotraviny utratili 18 miliard EUR. Největším evropským trhem zůstává Německo s celkovým obratem ve výši 5,8 miliardy EUR, následuje Francie se 3 miliardami a Velká Británie s 2,1 miliardy.

Včely přežily zimu, zdá se, dobře

Dosud je vyšetřena většina vzorků zbytků ze dna úlů, tzv. měli, a je zřejmé, že v úlech to vypadá podobně, jako tomu bylo v uplynulém roce. Situace, jakou zažili včelaři před třemi lety, kdy varroáza způsobila velké ztráty včelstev, se nebude opakovat. Díky důslednému zimnímu ošetřování je tento víceméně setrvalý úspěch podmíněn tím, že včelaři na základě doporučení Státní veterinární správy ČR a Výzkumného ústavu včelařského v Dole u Libčic důsledně aplikovali zimní a předjarní ošetření. Pokud jde o varroázu, měl by být letošní rok podobný předchozímu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info