České farmy se otevřou veřejnosti

Farmářské slavnosti. To je nový projekt, který má za cíl seznamovat veřejnost s původními českými zemědělskými výrobky i se způsobem jejich produkce.

Tančit, bubnovat, poznávat, vyrábět, ochutnávat nebo bádat, takovou náplň má letošní premiérový cyklus pro rodiny s dětmi na vybraných českých farmách. Sedm slavností, které se postupně uskuteční od dubna do listopadu, chce přilákat nejen zájemce o farmaření, přírodu, zvířata a kvalitní potraviny přímo ze dvora, ale především rodiny, které chtějí strávit příjemný den v netradičním prostředí.

Slavnosti pořádá společnost Park Tři věže ve spolupráci s Asociací soukromého zemědělství České republiky a s podporou ministerstva zemědělství. Záštitu nad projektem převzal ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Podpora venkova

„Podpora našich drobných zemědělců a českých výrobků je jednou z priorit ministerstva zemědělství. Farmářské slavnosti představují projekt, který má za cíl seznamovat veřejnost s původními českými zemědělskými výrobky i se způsobem jejich produkce. Jsem přesvědčený, že tato akce přispěje ke zvýšení zájmu lidí o kvalitní a čerstvé domácí potraviny i o český venkov jako takový,“ uvedl ministr zemědělstvíIvan Fuksa.

Série slavností odstartuje první dubnovou sobotu na kozí farmě v Ratibořicích u Třebíče. Na další se mohou lidé těšit postupně v Klášterské Lhotě u Trutnova, Radonicích u Prahy, ve Slavětíně nad Metují v okrese Náchod, Židovicích u Libčevsi a Rančicích v okrese Český Krumlov. Poslední letošní slavnost se pak uskuteční v polovině listopadu v pražském zemědělském muzeu.

„Prostřednictvím farmářských slavností bychom chtěli širokou veřejnost seznámit s možností nákupu kvalitních potravin domácí produkce v jejich okolí. Málokdo totiž tuší, kolik zajímavých statků v jednotlivých regionech České republiky funguje, a to navíc s prodejem výrobků přímo ze dvora,“ uvedl k tomu Josef Stehlík, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR).

Hostitelské farmy, na kterých se slavnosti postupně uskuteční, asociace vybírala na základě umístění v soutěži „Farma roku“.

Rodinný program

Vybrané statky se specializují například na výrobky z kozího mléka nebo na chov jelenů, koní a masného skotu Angus. Většina z nich nabízí také ubytování a zajímavé exkurze pro veřejnost i školy.

Na každé z farmářských slavností, které potrvají vždy po celý den zhruba od deseti do šestnácti hodin, se návštěvníci mohou těšit na bohatý program.

„Snažíme se vše připravit tak, aby se bavili děti i dospělí. Návštěvníci by měli zažít jeden báječný den na farmě. Formou hry si nejmenší vyzkouší znalosti na farmářské stezce, která je nejen obohatí, ale i pobaví. Na ratolesti čekají hračky se zemědělskou a zvířecí tématikou, archeologická vesnička s životem prvních rolníků i nádherné tvůrčí dílny,“ řekla k programu Helena Neumannová ze společnosti Park Tři věže.

Organizátoři samozřejmě přizvali místní farmáře, řemeslníky či pěstitele, kteří nabídnou výrobky na prodej. Vše budou doprovázet místní folklorní soubory.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info