Dotace pro začínající farmáře letos zřejmě končí

Pokud někdo z mladších ročníků zvažuje, že začne podnikat v zemědělství, nebude zřejmě moci v příštím a přespříštím roce požádat o dotace z Programu rozvoje venkova, určeného právě na pomoc začínajícím farmářům. Letos je na tyto účely vyhrazeno zhruba 200 milionů korun. Tím se vyčerpá zbytek z celkové částky 1,4 miliardy korun, která byla pro období 2007 až 2013 začínajícím farmářům určena. Na další dvě léta již peníze nejsou.

„Minulé vlády se snažily vyhovět v uplynulých letech co nejvíce žadatelům, a tak na poslední roky čerpání peníze nezbudou,“ uvedl prezident Společnosti mladých agrárníků České republiky Petr Mareš. Od roku 2007 byla dotace schválena více než 1100 žadatelům, kteří požadovali zhruba 1,2 miliardy korun.

O zbylých 200 milionů korun nyní požádalo zhruba sedm stovek dalších zájemců, uspokojena však bude asi jen čtvrtina. Na každého žadatele se totiž v minulosti dostal zhruba necelý milion korun.Podpůrný program podle slov Mareše splňoval svůj cíl, tedy přimět mladé lidi, aby se věnovali zemědělství i přes jeho některé nevýhody, jako jsou nestabilita trhu, nízké ocenění práce či nevhodné pracovní podmínky. Stát měl ale podle něj najít peníze navíc i na poslední dva roky.

„V rámci Programu rozvoje venkova je vícero opatření a některá z nich jsou podobně přečerpaná, ale jiná naopak nedočerpaná. Tady je šance, aby se dostalo na větší počet začínajících zemědělců,“ míní.Možnost, že by se peníze navíc našly, nevylučuje ani ministerstvo zemědělství. V programu zřejmě zůstanou nějaké peníze, například proto, že někteří zemědělci budou potřebovat méně, než žádali, neboť jejich projekt vyjde levněji. Některé projekty se pak neuskuteční vůbec.

Přesun z jiných částí Programu rozvoje venkova nicméně není podle mluvčí ministerstva Terezy Dvořáčkové pravděpodobný. „Vzhledem k tomu, že rozpočty ostatních opatření Programu rozvoje venkova jsou také téměř dočerpány, nepředpokládáme, že by touto cestou došlo k výraznému posílení rozpočtu opatření Zahájení činnosti mladých zemědělců,“ řekla deníku E15 Dvořáčková.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info