Obilí zůstane podle prognózy FAO drahé

Pro období hospodářského roku 2010/11 predikují experti FAO na otázky trhu a obchodu zhoršení globálního zásobování obilninami. Zatímco prognóza světové produkce obilovin vyjma rýže v porovnání s prosincem byla zvýšena o 8 mil. tun na přibližně 2,24 mld. tun, revidovali experti prognózu spotřeby obilovin o 18 mil. tun směrem nahoru a to na přibližně 2,28 mld. tun.

Podstatnými důvody pro korekturu potřeby byla vyšší spotřeba kukuřice pro výrobu etanolu ve Spojených státech a statistické úpravy čínského trhu s kukuřicí od roku 2006/07. Z důvodu vyšší poptávky je podle expertů FAO nutné počítat s podstatným poklesem zásob obilovin. Odborníci poukazují kromě jiného na to, že exportní ceny u významných druhů obilovin od února 2010 stouply o 70 a více procent. Neočekávané cenové nárůsty na trhu s ropou by mohly již tak napjatou situaci na potravinářských trzích dále vyhoršit, varoval ředitel FAO pro otázky obchodu a trhu David Hallam. To zvyšuje nejistotu ohledně budoucího vývoje cen obilí právě při zahájení jarního setí v hlavních pěstitelských oblastech.

K vývoji ozimů na severní polokouli Hallam uvedl, že je obecně klasifikován jako příznivý. FAO proto očekává, že nárůst globální produkce pšenice by mohl činit 3 procenta. Tento příznivý vývoj by měl jít především na vrub zotavení produkce pšenice v Rusku, Kazachstánu a na Ukrajině. (AgE)

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info