Česko i Francie požadují jednoduchou a tržní zemědělskou politiku

Čeští i francouzští zemědělci mají právo na jednoduchá pravidla Společné zemědělské politiky, na tom se shodli český ministr zemědělství Ivan Fuksa a prezident francouzské Agrární komory Guy Vasseur. Dále spolu jednali i o kvalitě dovážených potravin a zastropování přímých.

„Máme s prezidentem Vasseurem společný zájem na podpoře reforem, které posílí tržní orientaci Společné zemědělské politiky a povedou k vytvoření záchranné sítě pro případy propadů cen a krizí. Také jsme se shodli, že po roce 2013 by měla platit pro evropské zemědělce co nejjednodušší pravidla, protože tím posílíme jejich konkurenceschopnost, “ řekl po jednání ministr Ivan Fuksa.

Český ministr a francouzský prezident Agrární komory našli společnou řeč v otázce importovaných výrobků ze zemí mimo Evropskou unii. Podle Ivana Fuksy i Guy Vasseura by potraviny dovážené ze třetích zemí měly splňovat stejné požadavky, jako výrobky členských států EU.

Čeští i francouzští představitelé shodně podporují dobrovolnou spolupráci producentů potravin, která by jim zajistila silnější pozici například při vyjednávání s obchodními řetězci. Projednány byly aktuální obtíže v sektoru vepřového, drůbežího a hovězího masa. Panuje shoda na hledání opatření pro řešení nesnadné situace.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info