Cestování 2011

Asi je to dlouhou a studenou zimou, že se již lidé těší na dovolenou a dotazují se, zda je něco nového v předpisech pro cestování se zvířecími miláčky.

Asi nic zásadního, stále je základním požadavkem vakcinovat cestujícího psa, kočku, ale i fretku proti vzteklině. Ale nové je přece jen něco, to, o čem jsme již několikrát informovali, že pro cestování po EU je nutné označit zvíře nikoli tetováním, jako tomu bylo dosud, ale od července pouze čipem. Od července tedy lze cestovat jen s očipovaným zvířetem!

Takže i letos platí, že pes či kočka anebo fretka musejí mít pas, kde je absolutně nutné potvrzení o platném očkování proti vzteklině (vydá a potvrdí schválený soukromý veterinární lékař). První očkování proti vzteklině musí zvíře mít jakmile dosáhne stáří tří měsíců.

Velká Británie, Irsko, Malta a Švédsko požadují potvrzení z EU schválené laboratoře (v Praze) o účinnosti vakcinace proti vzteklině. Do Británie, Irska a na Maltu je potřeba toto vyšetření mít 6 měsíců předem (měsíc po očkování a 6 měsíců před vstupem na území jmenovaných států). Švédsko požaduje vyšetření hladiny protilátek proti vzteklině provedené minimálně 120 dní po očkování proti vzteklině.

Británie, Irsko, Malta, a Kypr navíc požadují, aby byli pes, kočka nebo fretka 24 až 48 hodin před vstupem ošetřeni prostředkem proti echinokokóze a proti klíšťatům. Švédsko požaduje ošetření proti echinokóze maximálně 10 dní před vstupem, Finsko maximálně 30 dní před vstupem. Vše aplikuje na požádání soukromý veterinární lékař. Podrobnosti na www.svscr.cz.

Při cestě do nečlenských zemí je třeba mít pas pro malá zvířata při návratu na území EU. Navíc pak je třeba splnit veterinární podmínky pro vstup do dané nečlenské země, proto je vždy je dobré se dotázat zastupitelského úřadu na podmínky. Určitě není na škodu nechat psa očkovat i proti leptospiróze či parvoviróze, popřípadě proti lymeské borrelióze, a to bez ohledu, zda majitel se psem hodlá vycestovat, či nikoli. Zde je vhodné se poradit se soukromým veterinárním lékařem.

Kůň musí mít průkaz koně, (vydává Českomoravská společnost chovatelů se sídlem v Hradištku) kterým se při případné kontrole prokazuje jezdec. I ve vnitrozemí mohou být jezdci či cestující se zvířaty policií či celními orgány vyzváni, aby předložili patřičné doklady.

A jak je to například s hlodavci, například zakrslými králíčky nebo potkany? Ti pas mít nemusejí, ovšem je dobré, zejména při cestě do nečlenských zemí, mít doklad o klinické prohlídce, že je zvíře zdrávo, vydá soukromý veterinární lékař, popřípadě o dobré nákazové situaci v místě, vydá místně příslušná krajská veterinární správa. Vždy je dobré se dotázat zastupitelského úřadu dotyčné země. Například do Irska je potřebné pro králíka vyřídit speciální povolení ještě před cestou.

A opět lze zopakovat, že na cesty se zvířaty je dobré se vypravit, jsou-li horké letní dny, za chladu ráno, popřípadě navečer. Vždy je nutné mít s sebou vodu, oblíbenou hračku a deku a v případě veder chladit hřbet či tlapky zvířete mokrým hadrem. Pes by neměl za jízdy vykukovat z oken, mimo jiná nebezpečí mu hrozí zánět spojivek. Cestu je vhodné přerušovat a nechat psa proběhnout, napít se a vyvenčit. S kočkou se mnohahodinové cesty, pokud není zvyklá na vodítko, nedoporučují. A kočku je vždy dobré mít v přepravce.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info