Souhrn událostí uplynulého dne – 9. 3. 2011

Ministři životního prostředí V4 podepsali společné prohlášení

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se na Slovensku zúčastnil 17. zasedání ministrů životního prostředí zemí Visegrádské skupiny (V4). Hlavními tématy jednání byla změna klimatu zaměřená na výstupy z Cancúnu, nová finanční strategie EU po roce 2013, ochrana ovzduší a ekologické zátěže ve vztahu k ochraně půdy. Ministři po jednání podepsali společné prohlášení. V oblasti změny klimatu diskutovali ministři zejména financování ochrany klimatu a spolupráci s rozvojovými zeměmi.

Česko i Francie požadují jednoduchou a tržní zemědělskou politiku

Čeští i francouzští zemědělci mají právo na jednoduchá pravidla Společné zemědělské politiky, na tom se shodli český ministr zemědělství Ivan Fuksa a prezident francouzské Agrární komory Guy Vasseur. Dále spolu jednali i o kvalitě dovážených potravin a zastropování přímých. „Máme s prezidentem Vasseurem společný zájem na podpoře reforem, které posílí tržní orientaci Společné zemědělské politiky a povedou k vytvoření záchranné sítě pro případy propadů cen a krizí. Také jsme se shodli, že po roce 2013 by měla platit pro evropské zemědělce co nejjednodušší pravidla, protože tím posílíme jejich konkurenceschopnost,.“

Informace pro zemědělce

O nově zavedené možnosti získání odborné způsobilosti zemědělců k nakládání s přípravky na ochranu rostlin také absolvováním jednodenního kurzu. V roce 2011 končí některým osobám, které při podnikatelské činnosti v zemědělství používají přípravky na ochranu rostlin, osvědčení odborné způsobilosti k nakládání s nimi podle zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči v platném znění. Tyto osoby mohou získat prodloužení osvědčení odborné způsobilosti složením zkoušky (podle úrovně a odbornosti vzdělání buď vykonáním pouze zkoušky, nebo absolvováním kurzu zakončeným zkouškou).

Chovatelé prasat a drůbeže mohou podávat žádosti o zápůjčky obilí ze státních hmotných rezerv

O půjčku mohou požádat jen podnikatelé zabývající se chovem prasat a chovem drůbeže. Písemnou žádost je třeba předložit nejpozději do 21. března ráno. Na jejím základě Správa státních hmotných rezerv chovatelům od 1. dubna přenechá druhově určené krmné obilí z hmotných rezerv na sjednanou dobu za podmínky, že chovatelé objem vrátí ve stejném druhu. Ke krytí půjčeného obilí je nutno složit jistotu, kterou po vrácení obilovin do hmotných rezerv dostanou chovatelé v plné výši zpět.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info