Maďarsko již brzy předloží poziční dokument k SZP

Cílem maďarského ministra zemědělství Fazekase je předložit silný poziční dokument k budoucí společné zemědělské politice EU.

Maďarské předsednictví EU chce podle sdělení ministra zemědělství Dr. Sandora Fazekase již za méně než měsíc předložit silný poziční dokument k budoucnosti Společné zemědělské politiky. S ohledem na i nadále nanejvýš odlišné pozice pozorovatelé dávají závěrům, na kterých by se všichni mohli shodnout, jen malou naději. Pokud jde o předchozí diskusi, která se tentokrát točila kolem rozvoje venkova zdůraznil ministr regionální rozdíly 27 členských států. Všichni ale čelí stejným výzvám. Z klíčových úkolů zmínil podporu mladých zemědělců a zachování malých zemědělských podniků.

Komisař EU pro zemědělství Dacian Cioloş ujistil, že je nutné, aby zůstaly všechny odlišné struktury konkurenceschopné. Pomoc by ale neměla být poskytována pouze prostřednictvím zemědělské politiky, ale i z jiných zdrojů jako jsou např. strukturální fondy. Komisař popřel, že by k jeho plánu reformy SZP členské státy EU vyjádřily citelný odpor.

Nejmenším společným jmenovatelem kulatého stolu je premisa, že je nutné zjednodušit pravidla pro získání podpor a že je nutné více podpořit mladé zemědělce. Řada delegací zdůraznila, že je nutné posílit konkurenceschopnost venkova ale z různých úhlů pohledu: Na rozdíl od tradičně liberálních států jako je Velká Británie například Francie akcentuje nutnost napomoci posílení konkurenceschopnosti.

Německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová důrazně propaguje tržně orientované zemědělství. S ekonomicky atraktivním sektorem zemědělství lze současně posílit i venkovské oblasti. Ve snaze usnadnit mladým zemědělcům začátek podnikání v zemědělství Aignerová požaduje zavést také program určený pro starší zemědělce, kteří chtějí zemědělskou činnost ukončit, resp. pro malé farmy. Odpovídající opatření však již existují – není proto nutné nic nového zavádět. Na programy konzervující stávající strukturu zemědělství se dívají v Berlíně kriticky, na rozdíl od komisaře Cioloşe, jehož vlajkovou lodí je podpora malých a miniaturních zemědělských podniků. Dobrovolné dofinancování na národní úrovni je možné. V každém případě nesmí tato opatření ani zpomalovat strukturální změny, ani oslabit standardy bezpečnosti potravin, ochrany životního prostředí nebo ochrany dobrých životních podmínek zvířat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info