Lesy ČR dokončily opravu turistické trasy na známé poutní místo Skalka

Lesy ČR úspěšně dokončily rekonstrukci oblíbené turistické trasy z Mníšku pod Brdy na známé poutní místo Skalka v okrese Praha-západ, ve Středočeském kraji. Jde o obnovu původní spojovací pěšiny, kterou na Skalku z Mníšku pod Brdy chodili poutníci i ostatní návštěvníci. Zde se nachází unikátní a velmi cenný barokní areál, jemuž dominuje kaple sv. Máří Magdalény.

„Pěšina byla původně součástí tohoto areálu, ale její okolí bylo v minulosti narušeno těžbou nerostů, po které jsou dnes patrné četné zemní propady,“ uvádí Zdeněk Mařík, ředitel Lesního závodu Lesů ČR Dobříš.

Lesy ČR k rekonstrukci přistupovaly velmi pečlivě. Původní trasu se tak podařilo téměř bez jakékoli změny zachovat. „Pro rekonstrukci jsme využili i čistě přírodní materiály, třeba kameny volně ležící v lese. Na mnoha místech se cesta zpevnila pomocí suchých zídek a hutněné zeminy přesně tak jako v minulosti. V příkrých úsecích jsme terén vyrovnali vybudováním prahů,“ vysvětluje dále Zdeněk Mařík.

K usnadnění pohybu návštěvníků oblasti vybudovaly Lesy ČR na jednom z úseků dřevěný můstek. Rekonstrukce trasy byla financována z tzv. Programu 2000, kterým podnik celostátně podporuje veřejně prospěšné funkce lesů. Celkové náklady převýšily částku 300 tisíc korun.

„V letošním roce navíc plánujeme, že na vrcholu Skalka necháme postavit odpočívadlo s vyhlídkou, kde si poutníci i další návštěvníci areálu Skalka budou moci odpočinout i dozvědět se zajímavé informace,“ uzavírá Zdeněk Mařík.

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info