Cena kávy je rekordní, poznáme to i v českých kavárnách

Za espresso, vídeňskou kávu nebo kapučíno si lidé budou muset připlatit.

Ceny kávy se totiž šplhají na maximum a už v květnu by se to mělo projevit jak v kavárnách, tak na pultech obchodů.

Obchodníci zatím anonymně přiznávají, že dostali od obchodníků a výrobců kávy ceníky, ve kterých jde o zdražení kávy až o čtyřicet procent. "Budeme se snažit zvýšení cen korigovat, ale růstu nezabráníme," řekl majitel velkoobchodu s potravinami v Brně.

Pokud by cena kávy měla růst tak, jak si to představují producenti, cena čtvrtkilogramového balení by se zvýšila i o třicet korun. Cena kávy poroste i v kavárnách.

Kávu zdraží i vláda

"Zatím doprodáváme staré zásoby, zvýšení cen je ale nevyhnutelné," uvedl Milan Tuček se specializované kavárny v Olomouci.

Kávu v Česku zdraží i kroky vlády. Lidé si po zvýšeníDPH připlatí za sýry, máslo, jogurty, rohlíky a jiné pečivo, ale i za mouku, čokoládu, kávu, maso, nealkoholické nápoje a další jídlo.

Na světovém trhu je kávy nedostatek. Cena kávy arabica už stoupla na nejvyšší hodnotu za tři desetiletí a podle analytiků dále poroste. Podobně rostou ceny i kávy robusta. Od června 2010 se cena kávy arabica již více než zdvojnásobila a z nynějších asi 2,80 dolarů za libru (0,45 kg) její cena poroste na dolary tři.

Zvyšování ceny podporuje několik faktorů.

Jedním z nich je již třetí slabší úroda v Kolumbii, která je předním producentem vysoce kvalitní kávy arabica.

Slabá má být i produkce kávy v Brazílii, která je největším pěstitelem kávy na světě. Brazílie letos míří do sestupné fáze v pravidelném dvouletém produkčním cyklu. Brazílie si také podle jednoho z úředníků drží vysoké zásoby kávy, protože doufá, že ceny dále porostou.

Kávu Česko nemiluje

Zemědělci v oblasti Střední Ameriky navíc kvůli nízkým cenám kávy v letech 2000 až 2004 snížili plochu, na které se káva pěstovala, a tuto plochu nezvyšují. "Pěstitelé prostě již více nemají zájem o kávu a neobnovili své plantáže a nezvýšili jejich výměru. Teď, s určitým zpožděním, to má dopad," uvedl analytik F.O. Licht Stephan Uhlenbrock.

K zvýšení cen kávy vede ale i zájem spekulantů. Ti totiž investovali svoje peníze do potravin a to zvyšuje ceny i u kávy.

Česko ale nepatří mezi žádné kávové velmoci. Průměrně každý Čech vypije jeden šálek denně. Ve skandinávských zemích je to čtyři a půl šálku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info