Souhrn událostí uplynulých dní –10.3.2010

Tuzemské víno je stále více v kurzu

Letošní nedostatek tuzemských vín způsobený neúrodou mohou konzumenti vnímat i pozitivně v tom smyslu, že se ještě zvýší zájem o česká a moravská vína. Neúroda loňského roku povede k tomu, že se podíl dovozu zahraničních vín letos zvýší. Tvrdí to ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Odhaduje, že tuzemští spotřebitelé letos budou pít až ze sedmdesáti procent zahraniční vína, tedy o zhruba deset procent více než loni.

Metody ochrany půdy proti erozi vycházejí i z návrhů zemědělců

Ministr Ivan Fuksa jednal na Vysočině se zemědělci o protierozních opatřeních nejen při pěstování brambor. Podle ministra je potřeba navrhnout takové postupy, které mají prokazatelný vliv na ochranu půdy a nebudou zemědělce příliš ekonomicky ani byrokraticky zatěžovat. Zemědělci dále diskutovali například o bioplynových stanicích nebo o podpoře regionálních potravin.

Cereálie obsahují jedovatá barviva, varují odborníci

Oblíbené snídaňové cereálie mohou vedle velkého množství cukru skrývat i jiná nebezpečí. Třeba jedovatá barviva, zjistili švýcarští odborníci a v Británii už podle toho začali jednat. "Postižené" jsou přitom i značky, které jsou na trhu i v Česku. Jedovatá barviva kontaminují potraviny uvnitř papírových obalů, byli nuceni připustit i někteří výrobci. Firmy na britském trhu už podle dnešních Hospodářských novin začaly jednat. Společnost Jordans podle stanice BBC zastavila používání rizikových obalů, další dvě, Kellogg´s a Weetabix, uvedly, že podnikají kroky k omezení zdravotních rizik.

Potraviny dál mírně zdražují. I bez změn v dani

Koalice bude opět řešit změny daní kvůli důchodové reformě. Některé zboží v obchodech jde nahoru nezávisle na politicích. Když chcete něco opravdu drahého, tak si večer k televizi dejte kafe oslazené cukrem, pokuřujte u toho a na závěr to zapijte sklenkou něčeho ostřejšího. Ceny všech zmiňovaných komodit totiž od začátku roku rostou. Třeba cukr za jediný měsíc podražil o 7,5 procenta, káva skoro o pět procent. Když se sečtou všechny spotřebitelské ceny, inflace v únoru poskočila o další desetinu procenta na 1,8 procenta. Včera to potvrdil Český statistický úřad.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info